Før KL-topmøde: Borgmestre i debat om aftale med regeringen

Kommunerne er i stor debat om, hvorvidt de skal acceptere ny økonomiaftale med regeringen, hvis store kommunale besparelser bliver en del af aftalen.

Københavns overborgmester Frank Jensen frygter, at regeringen og Dansk Folkeparti uden en økonomiaftale suverænt kan styre kommunerne med puljer på finansloven for 2017. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2016) (Foto: Claus bech © Scanpix)

Før dagens KL-topmøde i Aalborg er borgmestrene i debat om, hvorvidt kommunerne skal indgå en ny økonomiaftale med Venstre-regeringen, så længe det udskældte omprioriteringsbidrag er del af pakken.

Frederikshavn Kommune har lagt et forslag på bordet, som opfordrer til, at Kommunernes Landsforening (KL) lader være med at indgå en økonomiaftale med regeringen med det omprioriteringsbidrag, som koster kommunerne 2,4 milliarder kroner årligt.

- Det er ment som et kæmpe rygstød og opbakning til KL om ikke at give sig uden kamp, siger S-borgmester i Frederikshavn Birgit S. Hansen.

Hun opfordrer bestyrelsen til 'at kæmpe og kratte for', at omprioriteringens samlede beløb på omkring 2,4 milliarder kroner 'bliver i kommunerne':

-Vi forventer og håber, at andre borgmestre og kommunalbestyrelsesmedlemmer bakker op om vores forslag, så vi kan sende et klokkeklart signal til regeringen - men i særdeleshed vores forhandlere - om, at vi skal beholde de 2,4 milliarder i kommunerne.

Københavns borgmester Frank Jensen (S), der også er næstformand i KL, er enig:

- En aftale med det rigtige indhold er langt at foretrække.

- Ellers kan Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti dele ud af vores penge på Christiansborg med finansministeren, så pengene ruller tilbage på nogle områder i en finanslov, siger han til Ritzau

Brøndbys socialdemokratiske borgmester, Kent Magelund, er uenig. I en pressemeddelelse skriver han:

- Omprioriteringsbidraget betyder reelt serviceforringelser i kommunerne og udtrykker mistillid til det kommunale selvstyre. Det er urimeligt, og det må ophøre.

Rettelse 10. marts 7.30: Sproglige ændringer i rubrik og indledning.¨Uenige om" ændret til "i debat om".