Folketinget vedtager omdiskuteret lov

Efter syv samråd, to forespørgselsdebatter, én høring og godt 200 udvalgsspørgsmål vedtog Folketinget i dag offentlighedsloven

offentlighedslov 20130604 1400

Den omdiskuterede og meget kritiserede offentlighedslov blev i dag vedtaget i Folketinget efter knap fire timers debat.

99 stemte for, 42 stemte imod.

- Der er tale om et godt og afbalanceret lovforslag, sagde justitsminister Morten Bødskov (S), da han som sidste mand gik på talerstolen som såkaldt privatist efter tre timers debat.

Ministeren erkendte dog, at loven indeholder 'få begrænsninger'. Blandt andet lukkes der ned for adgangen til ministres kalendere.

Der er tale om et godt og afbalanceret lovforslag

Justitsminister Morten Bødskov (S)

Kritikerne, derimod, mener slet ikke, partierne bag loven har lyttet til kritikken:

- Regeringen, Venstre og de Konservative valgte at lukke ørene, valgte at fastholde loven som fremsat tilbage i februar, ja egentligt som loven var fremsat tilbage i 2010, sagde Pia Adelsteen (DF) fra Folketingets talerstol i dag.

Uden for på Slotspladsen stod unge demonstranter fra 'Mørklægningsministeriet' med bannere og spillede musik fra Darth Vader-temaet fra 'Star Wars Imperiet vender tilbage'.

De tre partier, der stemte imod loven - Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance - første i ellevte time at få ændringer tilføjet loven.

- Vi strækker armene så langt ud, som vi overhovedet kan, sagde Simon Emil Ammitzbøll (LA) fra talerstolen.

V: En ulige kamp

Pernille Skipper, Enhedslistens retsordfører, ærgrede sig over, at hun allerede som den første fik ordet.

- Jeg havde jo håbet, at der var nogle fra partierne bag det her forslag, der kom op og talte, sagde hun.

Men ingen fra ja-partierne tog ordet for at kommentere ændringsforslagene, der blev forkastet med stemmerne 41 for, 95 imod.

Venstres Jan E. Jørgensen indledte til gengæld sin ordførertale med at læse højt fra H. C. Andersens eventyr 'Det er ganske vist' om fjeren der blev til fem høns.

Jeg synes ikke, der er lige vilkår i denne debat

Jan E. Jørgensen (V)

Han beklagede derefter debatten om lovforslaget, der har navnet L144.

- Jeg synes ikke, der er lige vilkår i denne debat. Modstanderne af loven har fået fuldstændig frit løb. Og tilhængere af loven er blevet bombarderet i en grad, der er fuldkommen vanvittgt, sagde Jan E. Jørgensen.

Venstremanden medgav, at det er vigtigt, at hver en sten skal vendes, men at sagen er rigeligt grundigt debatteret - på baggrund af Offentlighedskommissionen, der arbejdede i syv år.

Socialdemokraternes ordfører, Julie Skovsby, erkender, at loven lukker ned for dokumenter, der tidligere var tilgængelige. Men, mindede hun om, vil der bliver adgang til andre, ikke tidligere tilgængelige, dokumenter.

Den radikale ordfører, Jeppe Mikkelsen, brugte sin taletid på at huske på, at den nuværende lov allerede giver ministre det fortrolige rum, der ellers er hovedargumentet for den ny lov.

Heller ingen eksempler i dag

Heller ikke i dag lykkedes det de tre partier, der er imod loven, at få ja-partierne til at give eksempler på, lovgivning hvor den nuværende lov har været et problem.

Det lykkedes heller ikke Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll at få svar på, hvilke SF-sejre der er i loven.

85.000 personer har skrevet under på protesten 'Nej tak til Offentlighedsloven'. Underskrifterne blev mandag afleveret til justitsminister Morten Bødskov - på en USB-nøgle.