Genmodificeret ris fra USA importeret til EU

EU's myndigheder har fundet genmodificeret ris af en type, som ikke er godkendt i EU. EU ved endnu ikke, hvor meget ris det drejer sig om, men tager sagen meget alvorligt. Greenpeace kræver totalt import forbud.

I EU-kommissionen venter de på yderligere information fra det amerikanske landbrugsministerium.

Den importerede ris indeholder genmodificeret protein, som ikke er godkendt.

EU ved foreløbig ikke, hvor meget gmo-ris det drejer sig om, eller hvem distributørerne er, siger en talskvinde for EU-Kommissionen. Hun forsikrer, at kommissionen arbejder hårdt på at skaffe flere oplysninger i sagen. Først derefter kan kommissionen tage stilling til, hvad den vil gøre for at sikre forbrugerne.

Gør risen modstandsdygtig

Risen indeholder et gen, som i følge EUobserver gør planterne modstandsdygtige overfor et bestemt ukrudtsmiddel.

New York Times skriver, at risen har været dyrket på nogle forsøgsmarker mellem 1998 og 2001, men det er uklart, hvordan den er havnet på nogle rismarker i Arkansas og Missouri i 2005.

Opfordrer til importforbud

Greenpeace International opfordrer til et globalt importforbud af ris fra USA for at beskytte forbrugerne mod at spise 'ulovligt, utestet og ikke godkendt' genmodificet ris.

Japan har allerede forbudt import af denne ristype fra USA.

Sidste år var der et lignende eksempel, hvor EU lagde restriktioner på import af majs fra USA efter at en bestemt genmodificeret sort ved en fejl var blevet importeret i EU.