Mobil-skandale: Mindst 12 telefoner er fundet hos varetægtsfængslede i terrorsag

Siden marts sidste år er der fundet mindst 12 mobiltelefoner blandt de tiltalte for medvirken til terrorangrebet.

Indtil i dag kendte offentligheden til, at Omar el-Husseins formodede hjælpere ved terrorangrebet i København har haft adgang til mindst otte mobiltelefoner, mens de har siddet varetægtsfængslet. (Foto: Jeppe Bøje Nielsen © Scanpix)

De varetægtsfængslede for terrorangrebet i København har haft adgang til mindst 12 mobiltelefoner, siden de den 20. marts 2015 blev anholdt.

Det fremgår af en redegørelse fra Kriminalforsorgen, Københavns Politi, Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Rigsadvokaten, som Justitsminister Søren Pind (V) i dag fremlægger.

- Redegørelsen viser, at myndighederne på nuværende tidspunkt har kendskab til, at de fem personer fra terrorsagen i København har haft adgang til mindst 12 – og muligvis flere mobiltelefoner. Desuden har de terrorsigtede været i besiddelse af flere andre ulovlige genstande, står der i pressemeddelelsen.

- Vi står i en alvorlig situation. Redegørelsen viser med al tydelighed, at kriminalforsorgen gennem de sidste mange år ikke har været i stand til at håndhæve det forbud, der gælder mod mobiltelefoner i fængslerne. Det er ikke godt nok, udtaler justitsminister Søren Pind (V) i pressemeddelelsen.

På den baggrund præsenterer justitsminister Søren Pind (V) 21 tiltag, der skal styrke indsatsen mod mobiltelefoner i fængslerne.

De går på at modvirke indsmugling, afsløre telefoner der er kommet ind i fængslerne og skærpe sanktionerne.

Sagen Kort:

  • DR Nyheder kom på sporet af sagen i december sidste år og kunne fortælle, at en af de varetægtsfængslede for terrorangrebet i København lavede opdateringer på Facebook.
  • Det er på trods af, at de indsatte bliver skarpt kontrolleret, da der er forbud mod at have mobiltelefoner eller adgang til nettet i fængslet.
  • Gennem de sidste par måneder er sagen om mobiltelefoner blandt de varetægtsfængslede løbende eskaleret.
  • På et samråd i januar oplyste Søren Pind, at i alt fire ud af fem sigtede har haft adgang til syv telefoner, og justitsministeren understregede, at der nu ville blive slået hårdt ned på ulovlige mobiler.
  • DR Nyheder kunne dog 1. marts fortælle, at der siden samrådet er fundet mindst endnu en mobiltelefon hos en af de tiltalte. I alt otte telefoner på det tidspunkt.
  • 1. marts landede redegørelselsen af hele forløbet på Søren Pinds bord. Det er den, der præsenteres i dag.
  • Justitsministeren bestilte redegørelsen fra Kriminalforsorgen og Rigsadvokaten med kommentaren om, at der er et åbenlyst problem, som der skal gøres noget ved.