Overblik: Hvad sker der med finanslovsforhandlingerne?

Siden 27.august har regeringen haft kaffemøder med Folketingets partier forud for de afgørende finanslovsforhandlinger.

Finansminister Bjarne Corydon (S) er en travl mand i disse uger. Næsten hver dag er der nye møder forud for en endelig finanslovsaftale. (© DR)

Krav, nye krav, kaffemøder, flere kaffemøder.

Siden den 27.august, hvor regeringen fremlagde deres udspil til en finanslov, har journalisterne på Christiansborg løbet efter hvert et rygte om, at finansminister Bjarne Corydon (S) og resten af regeringstoppen mødtes med Folketingets partier for at føle hinanden på tænderne forud for de afgørende finanslovsforhandlinger.

Fem uger efter S-SF-R-regeringens lancering af udspillet står udfaldet af en finanslov stadig helt åbent, og ingen tør endnu spå om, hvor vidt finansloven for næste år bliver med blåt eller rødt aftryk - om det er Enhedslisten eller borgerlige partier, der lægger stemmer til.

- Vi er ved at være der, hvor situationen spidser til, fordi regeringen stadig er langt fra både Venstre og Enhedslisten. Regeringen forsøger stadig at holde alle spor åbne, siger Uffe Tang, DR's politiske redaktør.

Ny parlamentarisk situation

De seneste dage har både Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Venstre været til kaffemøder med regeringstoppen, og fredag eftermiddag skal Konservative Folkeparti en tur i 'finansen'.

Uffe Tang påpeger, at man på Christiansborg er ved at vænne sig til, at det ikke længere er VK-regeringen, der hvert eneste år klapper en finanslovsaftale af med Dansk Folkeparti.

- I 10 år har vi været vant til, at finansloven blev lavet mellem Venstre, De Konservative og DF. Nu står vi i en helt ny parlamentarisk situation. Derfor er det stadigvæk meget åbent, siger Uffe Tang.

Røde og blå krav

Når regeringen skal finde de afgørende stemmer til finansloven, kan de gå til højre eller venstre. På begge veje ligger helt faste krav, som regeringen skal give i gengæld for mandaterne.

Enhedslisten kræver først og fremmest en løsning for de dagpengemodtagere, der falder ud af dagpengesystemet efter nytår. Herudover vil partiet kræve forbedringer for udsatte grupper og en indsats mod misbrug af udenlandsk arbejdskraft.

Søger regeringen mod partiet Venstre, er det krav som en videreførelse af boligjobordningen, en sænkning af afgifter på grænsehandelsvarer og forhandlinger om en kontanthjælpsreform.

Fordi Folketinget skal nå at implementere den kommende finanslov før jul, forventes finansloven at falde endeligt på plads inden udgangen af næste uge.