Præsidiemedlemmer ikke tilfredse med Corydons Dong-forklaring

Det sidste ord er ikke sagt i Dong-sagen. Bjarne Corydons svar til Folketingets ledelse er ”ikke fyldestgørende”, lyder det.

Næstformand i Folketingets Præsidium kalder Bjarne Corydons svar for "ikke fyldestgørende". (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Finansministeriet har dårlige erfaringer med folketingsmedlemmer, der lækker fortrolig information til pressen.

Med det argument afviser finansminister Bjarne Corydon (S) i et brev til Folketingets øverste ledelse, præsidiet, at fremlægge alle oplysninger vedrørende salget af Dong-aktier til Goldman Sachs for Folketingets Finansudvalg.

Men præsidiets næstformand Bertel Haarder er dog ikke tilfreds med den argumentation.

- Det er ikke et fyldestgørende svar. Det rummer alle finansministerens begrundelser, og det er fint, men det er ikke nok, siger Bertel Haarder.

Han henviser til, at Folketinget ved tidligere lejligheder har haft bedre muligheder for at kigge indgåede og kontroversielle aftaler efter i sømmene.

- Da daværende energiminister Poul Nielson (S) indgik en kontrakt med Saudi-Arabien, kaldte han den for "klokkeren". Da det relevante udvalg skulle se, om den nu var så klokkeren, fik alle mulighed for det ved at læse den, men uden at vi kunne tage en kopi af den, skrive af fra den, eller på anden måde viderebringe informationer. Det kunne vi lade os inspirere af, siger Bertel Haarder.

EL: Tidligere lækager ikke gyldig grund

Bjarne Corydons svar til præsidiet kommer, efter at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, for nylig klagede til Folketingets ledelse over, at finansministeren ikke vil oplyse Finansudvalget om alle de bud, der var på Dong-aktierne frem mod salget i januar 2014.

Også Per Clausen (EL) fra præsidiet er utilfreds med Finansministerens svar.

- Det er en afgørende del af Folketingsmedlemmernes arbejde, at vi kan følge med i ministrenes arbejde. Folketinget skal have adgang til alle relevante informationer, både når man laver lovgivning og efterfølgende skal kontrollere lovgivningen.

Han mener ikke, at tidligere tiders lækager af fortrolige oplysninger er argument for, at udvalget ikke bliver informeret i tilstrækkelig grad.

- Hvis man har dårlige erfaringer med lækager, må man indskærpe den tavshedspligt, som udvalgsmedlemmerne har. Det er en afgørende del af Folketingets arbejde, at vi kan kontrollere ministrenes arbejde, siger Per Clausen, der understreger, at det sidste ord i sagen ikke er sagt.

Det ventes, at Folketingets Præsidium kommer med en officiel udtalelse i morgen.

Både Venstres og Enhedslistens medlemmer af præsidiet forventer, at udtalelsen som minimum skal sikre, at et lignende forløb, hvor udvalgsmedlemmer ikke får de nødvendige informationer gentages fremover.

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra Folketingets formand, Mogens Lykketoft.