Tema Krigen i Syrien

Radikale: Nødhjælp til Aleppo skal beskyttes med magt

Radikalt forslag vækker bekymring i Venstre for krig med Rusland

En våbenhvile i Aleppo har givet nogle af de civile syrere fanget i den østlige del af byen et pusterum og mulighed for at komme i sikkerhed. De Radikale vil nu sende massiv nødhjælp ind i landet med humanitære konvojer og er klar til om nødvendigt at beskytte dem med magt.

- Det internationale samfund må trække en rød linje og sige, at vi ikke accepterer flere svinkeærinder. De konvojer, der skal ind, må være under international beskyttelse, lyder det torsdag fra De Radikales leder, Morten Østergaard, i Debatten på DR2.

På Clement Kjersgaards spørgsmål om, hvad man skal gøre, hvis fly fra f.eks. Rusland angriber en nødhjælpskonvoj, lyder svaret fra Østergaard.

- Så reagerer vi jo, som man nu gør, når man kommer under angreb. Jeg taler om en humanitær korridor, hvor nødhjælp kan komme ind og flygtninge ud. Hvis de angriber en nødhjælpskonvoj, så beskytter vi nødshjælpskonvojen.

Radikale foreslår mulig væbnet konflikt med Rusland

Venstre er dog ikke begejstret for idéen, da den ifølge partiets udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, risikerer at medføre krig med Rusland.

- Jeg er lidt nervøs for De Radikales forslag, fordi vi kan komme i en potentiel militær konflikt med Rusland. Vi har jo set beviser for, at Rusland har bombet nødhjælpskonvojer før, så det er ikke utænkeligt, at vi kan komme i sådan en situation. Så det, du faktisk foreslår, Morten Østergaard, er, at vi kan komme i en potentiel væbnet konflikt med Rusland.

Østergaard selv mener dog, at den eneste succeshistorie for Vesten i den syriske konflikt kom, fordi man klart markerede en grænse over for Assad og Rusland.

- Den eneste gang, vi rigtig har haft held med at gøre en forskel, var, da vi fik tag på de kemiske våben. Og det var jo først, da der var en markant rød linje, hvor man sagde ’hertil og ikke længere’. Så lykkedes det, endda med Ruslands hjælp, at få de kemiske våben vristet væk fra Assad, så han stoppede med at gasse sin egen befolkning, siger Østergaard.

Se hele udsendelsen af Debatten på DR2, når Clement Kjersgaard spørger: Hvem redder Syrien?

Debatten: Aleppo