Rudaizky har ikke valgt side endnu

Finn Rudaizky forlader Socialdemokraterne, fordi partiets ledelse har haft en vattet holdning til de anti-demokratiske tendenser blandt flere indvandrerpolitikere. Rudaizky har dog endnu ikke valgt side.

Finn Rudaizky hilser her på Ritt Bjerregaad lige efter kommunalvalget. Nu forlader han Socialdemokratiet. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Københavns Rådhus kl. 13:05.

Omringet af pressefotografer, journalister og ikke så få sure socialdemokrater gav kommunalpolitikeren Finn Rudaizky sin forklaring på, hvorfor han melder sig ud af partiet. Hans beslutning kan rive tæppet væk under den konstitueringsaftale, som Ritt Bjerregaard har lavet med SF, Enhedslisten, De Radikale og venstre-afhopperen Wallait Khan.

- Det er med blødende hjerte, at jeg efter 37 år som socialdemokrat har besluttet af melde mig ud. Ethvert menneske skal fra tid til anden gøre op med sig selv, hvor meget man vil være med til.

Min grænse er klart overskredet, når man konstituerer sig med folk, der har anti-demokratiske holdninger, lød det fra en trykket Finn Rudaizky.

I protest mod partifælle

Han sigtede dermed til Wallait Khan, men - først og fremmest - til socialdemokraten Sikandar Malik Siddique, der under valgkampen blev beskyldt for at have haft forbindelser til den ekstreme muslimske organisation Hizb-ut-Tahrir. Sikandar Malik Siddique har blandt andet deltaget i et offentligt møde arrangeret af Hizb-ut-Tahrir i 2001.

- Hvorfor render et nyvalgt socialdemokratisk partimedlem til møder hos Hizb-ut-Tahrir, spurgte Finn Rudaizky, der i samme åndedrag kritiserede ledelsen og Ritt Bjerregaard for at have udvist en vattet holdning over for problemet:

- Som parti er det ikke nok at holde festtaler om demokrati, når det konkrete problem med anti-demokratiske kræfter skal tackles i egne rækker, sagde Finn Rudaizky.

Magtkampen igen åben

Med Finn Rudaizkys udmeldelse er spillet om magten på Københavns Rådhus igen åbent. Hvis Finn Rudaizky blot vælger at fortsætte for sig selv, sker der ikke det helt store. Men hvis han tilslutter sig den borgerlige valggruppe, får de borgerlige en ekstra borgmesterpost.
Men Finn Rudaizky vil endnu ikke sige, hvad han gør:

- Jeg skal først orientere mig om mine juridiske rettigheder og muligheder før jeg tager stilling til, hvem jeg konstituerer mig med, lød den kortfattede besked fra Finn Rudaizky, som ikke blev uddybet trods mange spørgsmål.