Slut med at købe snus i danske butikker

Al salg af snus i Danmark skal forbydes, fordi Danmark i årevis har misfortolket et EU-forbud mod salg af snus

Regeringen vil fremsætte et forbud mod al salg af snus, fordi Danmark i årevis har misforstået et EU-direktiv og derfor har solgt snus imod EUs regler. Den praksis skal nu være slut, lyder det fra sundhedsminister Astrid Krag.

- Når vi fremsætter lovforslag om et forbud mod salg af løs snus, hænger det sammen med, at det er i strid med EUs tobaksvaredirektiv at sælge løs snus i EU, siger hun.

I øjeblikket sælges der snus i løssalg til blandt andre sømænd, svenskere og andre snusentusiaster, der blandt andet har kunnet erhverve sig det løse snus i 7-Eleven.

Indleder retssag

Men nu har Europa-Kommissionen lagt op til at indlede en retssag mod Danmark ved EU-Domstolen, fordi Danmark ifølge Kommissionen har tilsidesat sine EU-retlige forpligtelser ved at tillade salg af løssnus.

- Kommissionen har i juni fremsat en såkaldt åbningsskrivelse, der er det første indledende skridt i en traktatkrænkelsessag mod Danmark, og derfor har regeringen besluttet at fremsætte et lovforslag, der skal bringe de danske regler i overensstemmelse med EU-retten, siger ministeren.

Minister vil møde modstand

Når sundhedsministeren sidst i marts fremlægger lovforslaget, der skal gøre salget af løs snus ulovligt, vil hun dog møde modstand i Folketinget.

Sundhedsordførerne i Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten har nemlig ifølge Jyllands-Postens oplysninger i en skrivelse til Folketingets EU-udvalg meldt ud, at de ikke støtter et forbud mod salg af løs snus.

/ritzau/