Stop for donorsæd bekymrer politikere

Både SF og Konservative er kede af sædbanken Cryos' beslutning om at lukke for sæd til danske klinikker. K vil have sundhedsminister ind i sagen.

Den konservative sundhedsordfører Benedikte Kiær vil rejse Cryos' stop for donorsæd til danske klinikker overfor sundhedsminister Astrid Krag.

Sundhedsordførere fra flere partier er kede af, at verdens største sædbank, Cryos med hovedkontor i Aarhus, har besluttet ikke at levere sæd til danske klinikker. Baggrunden er en regel om, at en donor højst må få 12 børn.

- Det tror jeg, forældrene vil være kede af. det tror jeg sådan set også, Cryos vil være kede af, og det vil jeg også politisk være meget, meget ked af, siger SF's sundhedsordfører Jonas Dahl.

- Det betyder jo, at der ikke er noget sæd, man kan bruge ude på de enkelte klinikker, og det er jo et problem, siger den konservative sundhedsordfører Benedikte Kiær til DR Nyheder.

Vil tale med minister

Benedikte Kiær vil drøfte problemet med sundhedsminister Astrid Krag i forbindelse med, at partierne mødes for at diskutere etiske problemstillinger.

- Der kan vi også tage den her problemstilling op. For det går jo ikke, at vi har nogle regler i Danmark, som egentlig betyder, at man ikke få leveret donorsæd i Danmark, siger hun.

Ønsker bedre samarbejde

SF's Jonas Dahl mener, at løsningen vil være et bedre samarbejde mellem sædbanker og fertilitetsklinikker. For Jonas Dahl mener, det er en "uholdbar situation", at Cryos ikke selv har kontrol over, hvor mange børn, der bliver produceret på klinikkerne. Blandt andet på grund af risikoen for indavl.

- Og derfor er vi nødt til at sikre os, at den sæd, der bliver produceret, også bliver kontrolleret, og at vi sikrer, at den for det første ikke er sygdomsbefængt, men også at den ikke bliver brugt til uforholdsmæssigt mange børn, siger Jonas Dahl.

Sundhedsminister Astrid Krag har ikke ønsket at kommentere meldingen fra Cryos.