SU-reform har lange udsigter

Oppossitionen dybt skeptisk over for regeringens SU-udspil. DF er heller ikke alt for begejstret. Men alle er enige om målet - hurtigere uddannelser

Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) må vente til efter et valg med at få regeringens SU-reform gennemført - hvis ellers Venstre og de konservative bevarer magten

Politikerne er enige om én ting efter at regeringen i dag præsenterede sit forslag til en omfattende reform af SU-systemet.

Nemlig at de unge skal skynde sig noget mere med deres uddannelser. Det skal gå hurtigere.

Måske først reform 1.1.2012

Til gengæld kommer det ikke til at gå hurtigt med at få taget de politiske beslutninger om SU-reformen.

De vil allertidligst kunne træde i kraft til næste sommer - mere sandsynligt 1. januar 2012.

Det står klart efter at Socialdemokratiet, SF og de radikale i dag afviste centrale punkter i regeringens udspil. Blandt andet ideen om at afskaffe SUen til hjemmeboende - de såkaldte cafépenge. Her vil regeringen spare 650 millioner kroner, som skal gå til folkeskolen. Men det afviser de tre partier - og dermed er forhandlingerne låst fast, indtil der har været folketingsvalg.

Først efter et valg kan der gennemføres en SU-reform, uden at næste hele Folketinget står bag. Det indrømmer undervisningsminister Tina Nedergaard.

- Jeg er med på at de øvrige partier har en vetoret. Men det her er regeringens politik. Den arbejder jeg på at få gennemført - både før og efter et valg, siger undervisningsministeren.

Kampen om fjumreåret

End ikke regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, støtter alle dele af regeringens SU-udspil. DF-ordfører Malene Harpsøe ønsker at fastholde SU til hjemmeboende. Og så er Dansk Folkeparti imod forslaget om at fjerne det såkaldte fjumreår - et ekstra sjette års SU til uddannelser, der er normeret til 5 år. Hér er DF enige med de partier, der bekæmper regeringen.

- Risikoen ved at fjerne det 6. år er, at nogle unge ikke gennemfører deres videregående uddannelse, og det er dyrt og dårligt for både samfundet og den unge, lyder det fra S, SF og R.