Tre partier kræver offentlig debat om udskældt offentlighedslov

Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Enhedslisten er gået sammen i en opsigtsvækkende alliance. De kræver en forespørgselsdebat om den nye offentlighedslov.

Enhedslistens Pernille Skipper er gået sammen med Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll og Dansk Folkepartis Pia Adelsteen for at lægge pres på de partier, der i sidste uge indgik en ny aftale om en offentlighedslov.

De plejer ikke ligefrem at indgå politiske alliancer, men nu står Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti sammen.

De tre partier er enige om, at både indholdet og processen omkring den nye offentlighedslov er udemokratisk, og derfor kræver de nu en forespørgselsdebat i Folketingssalen.

- Regeringspartierne er vendt på en tallerken, og har åbenbart intet problem med, at ministres arbejde foregår mere lukket, når de nu selv sidder på taburetterne. Det er pinligt. Og det bliver kun mere pinligt af, at de ikke har turdet tage debatten åbent og forhandle med alle Folketingets partier om sagen, siger Pernille Skipper, retsordfører for Enhedslisten.

Flere sager ville have været skjult

Aftalen om en ny offentlighedslov blev indgået i sidste uge mellem S-SF-R-regeringen, Venstre og De Konservative.

En del af den nye offentlighedslov omhandler ministerbetjening, hvor flere dokumenter fremover vil være undtaget aktindsigt. Kritikere peger på, at sager som Tamil-Sagen og overbetaling af privathospitaler ikke ville være kommet frem med den offentlighedslov, der nu er lavet aftale om.

Hverken DF, Enhedslisten eller Liberal Alliance mener, at der har været en grundig nok debat forud for aftalen.

- Det er grundlæggende i et demokrati, at presse og befolkning har mulighed for at se magthaverne efter i kortene, og det vil blive begrænset med denne aftale. Det er tvivlsomt, om nogle af de seneste års journalistiske afdækninger kunne have været foregået med den nye lov. Og det taler jo sit eget tydelige sprog, siger Simon Emil Ammitzbøll, retsordfører for Liberal Alliance.

Partier må stå til ansvar

Når DF, LA og Enhedslisten vil have en forespørgselsdebat i Folketingssalen og ikke indkalde justitsminister Morten Bødskov i et samråd, så er det fordi, at de også ønsker en debat med de andre partier bag aftalen.

- Vi kan simpelthen ikke se anden begrundelse for denne aftale, end at de partier, som sædvanligvis besidder ministerposter, også vil have muligheden for at undgå at kritiske journalister og befolkningen får kendskab til fejl og magtmisbrug. Det skal de stilles til ansvar for i Folketinget, siger Pia Adelssten, medlem af retsudvalget, Dansk Folkeparti.