Socialarbejdere: Boom i østeuropæiske prostituerede på gaden efter finanskrise

Flere østeuropæiske og afrikanske prostituerede finder vej op gennem Europa til Danmark, lyder det fra socialarbejdere.

Når prostituerede får kunder i Skelbækgade og gaderne omkring i København, bliver de oftest samlet op i bil, fortæller socialarbejder. (© Colourbox)

Der har aldrig før været så mange prostituerede på gadehjørnerne i København, som der er nu.

Sådan lyder det fra Mogens Albert Pedersen, der er daglig leder på Christians Safe House på Vesterbro. Et sted, hvor de prostituerede kvinder søger hjælp, hvis de kommer i problemer.

- Gennem det seneste halvandet års tid er det spidset meget til, men det stiger hele tiden. Det er som om Danmark er blevet det sidste fristed for dem, siger han og henviser til, at det både er ulovligt at købe sex i Sverige og Norge.

Traditionelt set arbejdede de københavnske prostituerede på Istedgade og i gaderne omkring. Men nu er radiussen blevet væsentlig større, fortæller Mogens Albert Pedersen.

- Der er så mange nu, at de søger ind mod indre by, og ved at gå en tur om natten kan man se, at de nu har bevæget sig helt op til Rådhuspladsen, siger han.

Handlede kvinder

Ifølge ham er de gadeprostituerede primært østeuropæiske og afrikanske kvinder, som er handlet.

- Det er fuldstændig vanvittigt, det er primært handlede mennesker, der har været udsat for trafficking, siger han og undrer sig over, at politikerne ikke forbyder købesex.

I 1990'erne indgik EU-landene Schengen-aftalen, der åbnede grænserne mellem landene. Siden 2007 har der været åbne grænser mellem lande som Rumænien, Bulgarien og Danmark, hvilket ifølge Mogens Albert Pedersen er en af grundene til boomet i antallet af gadeprostituerede i Københavns gader. Men han understreger, at det ikke er den eneste grund.

- Det har også noget at gøre med, at krisen har ramt særligt hårdt i Sydeuropa, hvor de ofte arbejdede før. Det gør de ikke længere, og derfor har de søgt mod Danmark. Også fordi det er blevet ulovligt at købe sex i lande som Frankrig, siger han.

Fakta om købesex

Der er omkring 3200 prostituerede i Danmark.

Det anslås, at cirka halvdelen af de prostituerede i Danmark er migranter.

Det er ikke ulovligt at prostituere sig i Danmark, hvis man er fyldt 18 år.

Det er ulovligt at tjene penge på andres prostitution. Det kan give op til fire års fængsel.

Cirka hver sjette mand i Danmark mellem 18 og 65 år har erfaring med købesex.

Den gennemsnitlige alder for første sex-køb er 24,7 år.

Kilder: SFI, Straffeoven, Rambøll

Også en stigning i Odense

Også i Odense er der gennem de seneste år kommet flere gadeprostituerede. Noget, der ellers ikke var for få år tilbage, forklarer centerleder Mette Guul i Reden, der er et være- og rådgivningscenter for kvinder i prostitution og misbrug.

- For tre-fire år siden så vi et boom, og det er primært rumænske piger eller andre østeuropæere, fortæller hun om de gadeprostituerede i Odense.

Hun mener, at købesex bør kriminaliseres for at hjælpe de kvinder, der ender i gadeprostitution.

- De har en baggrund, som vi slet ikke kan forestille os, så jeg synes, at det er vores pligt som samfund at hjælpe dem, siger hun.

Kongeriget Købesex

Med tre programmer sætter DR fra 12. maj prostitution til debat.

Det første program "To blowjobs, tak!" guider seerne gennem det tabubelagte sexmarked og undersøger blandt andet, hvor meget sex man kan få for 1.000 kroner.

De to andre programmer i serien sendes samtidig torsdag den 15. maj og har to vidt forskellige indgangsvinkler. Det ene program ser på de positive konsekvenser ved prostitution, mens det andet ser på de negative.

EU anbefaler et forbud

I slutningen af februar kom EU med an anbefaling til medlemslandene om at forbyde købesex i EU-landene, ligesom i Sverige, hvor det er forbudt at købe sex, men ikke at sælge det.

På EU-sprog kaldes anbefalingen for en initiativbetænkning, og den er ikke bindende for medlemslandene, hvilket ærgrer Mette Guul.

- Gadeprostitutionen er en konsekvens af de beslutninger man har taget i EU, og jeg synes godt, man kan gøre noget fra EU's side. Og jo flere lande der forbyder det, jo bedre er det, siger hun og understreger, at et forbud i sig selv ikke er tilstrækkeligt.

Social indsats nødvendig

- Vi skal også sætte ind med en stor social indsats for at hjælpe pigerne, siger hun.

Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Velfærd SFI er der omkring 3200 prostituerede i Danmark. De seneste tal er fra 2011, og her estimerer SFI, at der er omkring 600 gadeprostituerede i Danmark. Størstedelen af de gadeprostituerede er udenlandske.