Spansk by vil ikke længere hedde ’dræb jøder’

En spansk landsby beslutter i dag, om byens navn skal ændres. Nu hedder byen 'dræb jøder'.

Det tyder på, at byen Matajudios (dræb jøder) fra i morgen hedder Motajudios (jødehøjen). (Foto: RICARDO ORDONEZ © Scanpix)

I Spanien stemmer de ikke kun til europaparlamentsvalget i dag. I en lille landsby er der nemlig en helt speciel afstemning i gang. Her skal borgerne stemme om at ændre byens navn.

- Det skyldes, at navnet på byen, Matajudios, betyder direkte oversat 'dræb jøder', og derfor har byen fået en masse anklager om antisemitisme, siger DR's journalist i Madrid, Astrid Berg.

Den lille landsby ligger på højsletten i Castrillo cirka 260 kilometer nord for den spanske hovedstad Madrid.

Ændres til 'Jødehøjen'

Byens borgmester Lorenzo Rodriguez er nu blevet så træt af anklagerne, at han har besluttet, at borgerne skal til navne-afstemning.

- Navnet bliver ændret, hvis der er et flertal, der stemmer ja til, at byen skal hedde Motajudios, som betyder 'jødehøjen' i stedet for det mere stødende navn Matajudios, forklarer Astrid Berg.

Navnet 'dræb jøder' kan ifølge nyhedsbureauet AP dateres tilbage til 1627. Før den tid hed byen faktisk 'jødehøjen', som de altså i dag stemmer om, at kalde byen igen.

- Der er noget der tyder på, at byen er blevet bygget op af jøder, og da man så sendte jøderne ud af Spanien, så var der nogle, der ændrede navnet fra 'jødehøjen' til 'dræb jøder' - altså fra Motajudios til Matajudios, siger Astrid Berg.

Kræver flertal blandt 56 borgere

Landsbyen har kun 56 indbyggere, så der er ikke kommet officielle meningsmålinger ud på det, forklarer fra Astrid Berg.

Men følger man de spanske medier, så tyder det på, at byen Matajudios fra i morgen hedder Motajudios.

- Vi har i de sidste par uger kunne læse i de spanske medier, at mange af byens borgere er trætte af de her beskyldninger om antisemitisme, siger hun.

Stor opmærksomhed

Afstemningen i den lille by har fået meget opmærksomhed i Spanien, fordi den rokker ved landets selvopfattelse, fortæller DR-journalisten.

- Det som valget i den her landsby har været med til, det er, at gøre spanierne opmærksomme på, at selvopfattelsen omkring, at man har haft en fredelig sameksistens mellem jøder, muslimer og kristne i det her land, måske ikke helt er, som man godt kunne tænke sig.

Også kontroversielle efternavne

Det jødiske samfund i Spanien er glade for, at byens navn endelig er kommet på dagsordenen, men er samtidig oprørte over, at der er gået så længe.

Men bynavnet er ikke det eneste spanske udtryk, der kan støde.

- Det er vigtigt at huske på, at det ikke er det eneste polemiske navn. Der findes i Spanien efternavnet 'slå jøder ihjel', men også efternavnet 'slå muslimerne ihjel' eksisterer. Og der findes andre lignende polemiske ord, siger Astrid Berg.