Vestager: Underskud større end forventet

Regeringens bebudede kasseeftersyn af statens økonomi afslører større underskud, siger Vesterager.

Der er et større hul i statskassen end de 85 milliarder kroner, som den tidligere VK-regering regnede sig frem til i august. Det viser den nye regerings økonomitjek - det såkaldte kasseeftersyn af statens økonomi ifølge økonomiminister Margrethe Vestager (R).

Den nye S-R-SF-regering bebudede i sit regeringsgrundlag kasseeftersynet, og det afslører altså, at der er udsigt til et større underskud næste år end de 85 milliarder kroner.

Kan gå ud over børn og forskning

- Det betyder selvfølgelig, at der bliver endnu mindre at gøre med. Og det betyder også, at prioriteringerne bliver endnu hårdere. Der er ikke plads til meget af det, vi gerne vil, siger Margrethe Vestager til Berlingske.

Hun vil for eksempel ikke garantere, at De Radikale kan og vil overholde løfter om flere penge til forskning og til daginstitutioner. Enhedslisten advarer regeringen imod at lade den nye situation føre til besparelser.

Støttepartiet vil i stedet øge indtægterne ved for eksempel at droppe den bebudede topskattelettelse i 2014 og udskyde efterlønsreformen, der til næste år betyder milliardudbetalinger fra statskassen.

Claus Hjort Frederiksen afviser optimisme

Tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviser, at han var for optimistisk i august. Han peger på, at det lave privatforbrug og lave aktiekurser kan have forværret statens finanser siden da.

Der er ifølge De Radikale endnu ikke sat to streger under tallene i kasseeftersynet og altså, hvor stort underskuddet bliver. Direkte adspurgt om, hvor rødt tallet er, siger Margrethe Vestager.

- Det kan jeg faktisk ikke sige. Det er ikke nationens undergang. Men det er værre, end vi havde troet.

Kasseeftersynet ventes klar i næste uge.

/Ritzau/