Bornholm er på vej op i den digitale superliga

Global Connect vil gøre Bornholm til samlingssted for europæisk og skandinavisk datatrafik. Samtidig får øen fuld fart på netforbindelserne.

Firmaet Global Connect skal ikke kun rulle fibernet ud til bornholmerne. De køber også elselskabet Østkrafts omdiskuterede fibernet.

Det lynhurtige fibernet er på vej ud til mange bornholmske husstande og virksomheder.

Hvor mange er faktisk op til bornholmerne selv.

- For jo flere brugere, jo bedre økonomi, og jo mere fiber bliver der råd til.

Global Connect er et selskab med store visioner for Bornholm.

Knud Andersen, formand for Østkraft

Sådan siger Niels Zibrandtsen, bestyrelsesformand for selskabet Global Connect.

60 millioner tilskudskroner i ryggen

Firmaet er på vej til at købe det kommunale elselskab Østkrafts fibernet for 147 millioner kroner. Global Connect skal i øvrigt stå for at udbygge det bornholmske net med et tilskud fra en statslig vækstpakke på 60 millioner kroner.

I øjeblikket har cirka bornholmske 3.000 husstande fibernet, og det tal kan vokse til fem, ti eller måske 15.000 alt efter, hvor mange bornholmske kunder der er.

Global Connect

3.000 bornholmske husstande har i dag fibernet. Det tal kan vokse betragteligt.

Global Connect ejer i forvejen cirka 13.000 kilometer fibernet.

Staten støtter bornholmsk fibernet med 60 millioner kroner.

Global Connect vil gøre Bornholm til en europæisk data-hub.

Global Connect er på vej til at købe Østkrafts fibernet for 147 millioner kroner.

- Vi skal have alle med. Både det offentlige, de private husstande og erhvervslivet. På den måde kommer der for alvor økonomi i at gøre Bornholm til et sted med lynhurtige netforbindelser, siger Niels Zibrandtsen.

Bornholm som europæisk data-central

Globalconnect har også en anden strategi, når det gælder indtoget på klippeøen. Bornholm ligger nemlig perfekt rent geografisk som en såkaldt datahub, der binder Tyskland og Sydeuropa sammen med Skandinavien og Baltikum.

- Vi ser store muligheder i at koble fibernet fra syd og øst sammen med fibernet nord for øen. Kravene til nettes hastighed vokser hele tiden, og det er vigtigt, at der ikke opstår forsinkelser på data-transmissionen, fortæller Niels Zibrandtsen.

Østkrafts formand, Knud Andersen, glæder sig over, at netop Globalconnect får statstilskuddet på de 60 millioner kroner.

- Der er et selskab med store visioner for Bornholm, siger han.

Opgiver selv at udbygge fibernettet

Knud Andersen oplyser i øvrigt, at Østkraft vælger at sælge sit fibernet nu, fordi det har vist sig at være umuligt for selskabet selv at få lov til rulle fibernettet ud på øen.

- Vi havde efter forhandlinger med tidligere erhvervs- og vækstminister, Ole Sohn (SF), en klar forventning om, at vi kunne rulle fibernettet ud, selv om vi er et kommunalt eget selskab. Men det blev blokeret af et flertal i Folketinget. Blandt andre fra mit eget parti Venstre, siger Knud Andersen.

Statsforvaltningen er i øjeblikket ved at undersøge, om Østkrafts investering i fibernet for cirka 150 millioner kroner er ulovlig, fordi et offentligt ejet selskab ikke må konkurrere med private tele-virksomheder.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.