Bornholmsk museumsdirektør nægter at bruge LED-pærer

Moderne el-pærer kan ikke hamle op med de gamle glødepærer, fastholder Lars Kærulf Møller.

Det er ikke lige meget, hvilke pærer der sidder i lamperne over malerierne på Bornholms Kunstmuseum. Derfor holder museumsdirektør Lars Kærulf Møller fast i de gamle glødepærer. Kan du se forskel her ?

Posted by DR Bornholm - P4 on Monday, January 18, 2016

Kunst tager sig bedst ud i skæret fra gammeldags glødepærer.

Det mener direktøren for Bornholms Kunstmuseum, Lars Kærulf Møller.

Derfor holder museet stædigt fast i de gamle glødepærer, selvom der er sket fremskridt, når det gælder farvegengivelsen i lyset fra LED-pærer og spare-pærer.

- Den lysskala, som de gammeldags glødepærer udsender, har samme karakter som dagslys - det er en fuld regnbueskala af lys, siger Lars Kærulf Møller.

- Problemet med især spare-pærerne, men også LED-pærerne er, at der mangler dele af lysspektret. Der er huller i farveskalaen, kan man sige, uddyber han.

Dyrere el-regning

Det koster kunstmuseet mere end 50.000 kroner ekstra på den årlige el-regning at holde fast i de gamle glødepærer over malerierne frem for at skifte til moderne, mere energirigtige lyskilder.

- Det koster os fire-fem gange mere i strøm med glødepærerne, end hvis vi skiftede til LED-pærer, siger Lars Kærulf Møller.

I efteråret 2009 indledte EU en udfasning af de gamle glødepærer, der ifølge Energistyrelsen bruger op imod fem gange så meget strøm som de mest effektive pærer.

I dag må glødepærerne ikke produceres og sælges til belysning i boliger.