Akutbiler i Region Syddanmark trues af besparelse

Det er borgerne, der bliver taberne, hvis akutbilerne spares væk, mener flere fagpersoner.

Mulige besparelse i Region Syddanmark kan betyde, at antallet af akutbiler går fra syv til tre. (© DR Østjylland)

Et farvel til akutbilerne i Faaborg, Haderslev, Skærbæk og Grinsted. Det kan blive konsekvensen, hvis politikerne i Region Syddanmark følger anbefalingerne i sparekataloget.

Udsigten til at spare fire ud af syv akutbiler væk, vækker bekymring hos Finn Christiansen, der er talsmand for paramedicinerne, som kører med akutte patienter.

- Man går glip af det nære, hurtige beredskab. Derfor bliver man nødt til at vente længere på, at en ambulance fra området kommer frem. I over halvdelen af tilfældene er akutbilerne fremme før ambulancerne, siger han.

Regionen Syddanmark skal i år spare 167 millioner kroner. En lukning af de fire biler vil give en besparelse på 5,2 millioner kroner. Der vil dog stadig være akutbiler i Rudkøbing, Rødding og Oksbøl.

En fordel, som paramedicinerne selv fremhæver, er, at de kan sendes videre på nye opgave, når netop ambulancen frem. Som det er i dag påbegynder paramedicinerne behandlingen, når akutbilen kommer frem. Efterfølgende kommer ambulancen til og overtager.

I sidste ende kan det blive borgerne, der har langt til sygehuset, som bliver de store tabere. Det mener bestyrelsesmedlem John Larsen fra Dansk Ambulanceråd.

- Yderområderne bliver dårligere stillet fremover. Jeg kan være meget bange for, at responstiden igen vil stige, siger han.

Hvis spareforslaget gennemføres, vil regionen flytte paramedicinerne fra akutbilerne over i ambulancerne.

  • Region Syddanmark har både akutbiler og lægebiler.
  • En akutbil er bemandet med en paramediciner, der er en specialuddannet ambulanceredder. En lægebil er bemandet med speciallæger.
  • I alt har Region Syddanmark syv akutbiler.