Fik demens som 45-årig: Ny telefon skal lette hverdagen for demente og pårørende

Odense Kommune tilbyder yngre demente en hjælpetelefon, som kan tale til den demente.

Laila Dyrving fik demens for ni år siden, som blot 45-årig.

Da sygdommen flyttede ind, vendte det op og ned på tilværelsen for ægteparret, Laila Dyrving og Ib Møller, fra Odense.

- Først og fremmest så er jeg ikke på arbejdsmarkedet mere, og jeg har fået mange ting, som jeg ikke kan mere, fortæller Laila Dyrving.

I Odense Kommune kan yngre personer med demens som Laila Dyrving nu få hjælp af en specielt udviklet telefon, som kan tale til den demente.

- Telefonen kan hjælpe borgere, som har svært huske dagligdags gøremål, med at strukturere deres hverdag, fortæller Martin Nitze fra ældre og handicapforvaltningen i Odense.

Fakta om yngre demente
  • Man er yngre dement, når man er under 65 år.

  • I Danmark findes der cirka 3.000 yngre demente. (Årligt gennemsnit for perioden 2010-2012.)

  • Yngre patienters demens skyldes oftest Alzheimers sygdom eller pandelapsdemens (frontotemporal demens).

  • Hukommelsesklinikken på Rigshospitalet udreder omkring 500 yngre demente hvert år.

  • Ca. 4-7 procent af personer med en demenssygdom er under 65 år på diagnosetidspunktet.

    Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens.

For eksempel så kan man lægge billeder ind af opgaver, og man kan få den til at læse op, hvilke opgaver man skal lave. Telefonen er et vigtigt redskab i hverdagen for Laila Dyrving.

- Det betyder alt for mig, fordi for mig er det rigtig, rigtig vigtigt, at jeg kan nogle ting selv, så jeg ikke har den afhængighed, siger Laila Dyrving.

Telefonen kodes af en hjemmevejleder, og når det er tid til at huske noget, siger en kvindestemme højt, hvad Laila skal huske.

- Nu har hun sagt ordene, og det er ligesom, når ordene er sagt, så kommer de ind i hovedet, og så tænker jeg over det, og kan bedre huske det, forklarer Laila Dyrving.

Gule sedler var ydmygende

Før havde Laila Dyrving og Ib Møller gule sedler overalt i hjemmet for at hjælpe Laila med at huske ting i hverdagen.

- Lige netop gule sedler, synes jeg, var så ydmygende, fordi jeg blev så udstillet i min sygdom, når andre folk kom ind i huset, forklarer Laila Dyrving.

At være selvhjulpen betyder alt for Laila Dyrving.

- Hvis jeg skulle have hjælp til alt, så ville det ikke være et ligeværdigt ægteskab mere. Vi er stadig mand, kone og kærester, fordi jeg kan så meget selv.

Flere får dement i en yngre alder

Flere får konstateret demens i en yngre alder, og det er et problem, fordi ægtefællen ofte stadig går på arbejde. Derfor kan det være svært for den demensramte at klare hverdagen uden hjælp.

- Bare sådan en ting, som når Laila skal ud af døren om morgenen, så skal hun huske nøgler og at lukke døre og så videre, og så er jeg ikke hjemme, fordi jeg stadig er på arbejdsmarkedet, forklarer Laila Dyrvings mand, Ib Møller, der ellers er backup på alt.

I ældre og handicapforvaltningen i Odense Kommune har man for nyligt sat fokus på demens. Telefonen er et af mange tiltag, som skal gøre livet med demens lettere.

- Vi har netop vedtaget en demensstrategi, som netop tager højde for det, at vi bliver flere og flere ældre med demens og vi bliver flere og flere yngre borgere, der udvikler demens, siger rådmand Brian Skov Nielsen (Ø).

Telefonen er udviklet og opfundet på Fyn, og efter en forsøgsordning med positive tilbagemeldinger er hjælpetelefonen nu et permanent tilbud til yngre demente i Odense Kommune.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.