Gps-styret kridtmaskine giver frivillige baghjul

Fire kommuner har investeret i en ny dansk opfindelse til de mange fodboldbaner, der i disse dage skal kridtes op til en ny sæson: En robot.

Robotten Robert kan kridte en fodboldbane op på cirka en halv time - og dermed kan den afløse mange af de frivillige, der ellers har den tjans i fodboldklubberne. (Foto: Thea Bjørn © (c) DR)

Forår er lig med fodboldspillere, der kommer på græs.

Og det kræver opkridtning af banerne. Overalt i landet må frivillige derfor i gang med kridtvognen og målebåndet, så banerne kan være klar til forårssæsonen, som begynder i disse dage.

Men i Odense får de nu en hjælpende hånd: Kommunen har købt robotten Robert. En gps-styret opkridtningsrobot, der klarer en bane på ca. en halv time - noget der tager erfarne frivillige cirka fire timer.

- Vi jagter hele tiden, hvordan vi kan bruge fremtidens teknologi til at gøre hverdagen lettere. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi sparer lidt penge på det - men forhåbentlig frigiver det også nogle frivillige kræfter i foreningerne, så de kan bruges på noget andet, siger By-rådmand, Jane Jegind, der håber, at Robert også kan gøre gavn på skoler og andre offentlige anlæg, hvor der skal kridtes op.

Så er banen i vinkel

Kommunen tilbyder alle fodboldklubber at få Robert ud gratis - til gengæld får klubberne så ikke længere tilskud til kridt og analoge maskiner, som de tidligere har fået.

- Kridt er meget sjovt, men når man skal i gang for fjerde eller femte uge i træk, så er det fast arbejde. Så det er en fin udvikling, Banerne kommer til at ligge, hvor de skal, de er snorlige - ja faktisk tror jeg, banen er i vinkel for første gang i mange år, siger Kristian Jakobsen, bestyrelsesmedlem i Fraugde GIF, der netop har haft Robert på besøg for første gang.

Indtil videre har fire kommuner i Danmark købt robottel Robert. Den koster ca. 170.000 kroner - og er i øvrigt opfundet i Danmark.