Rekordmange voldsepisoder i Nyborg Fængsel

Sidste år blev fængselsbetjente i Nyborg Fængsel udsat for vold 73 gange.

For et år siden blev en fængselsbetjent skudt tre gange i benet foran Nyborg Fængsel. (Foto: Maria Larsen © DR-Fyn)

Sidste år slog antallet af episoder med vold mod uniformeret personale i Nyborg Fængsel rekord. 73 gange blev en fængselsbetjent udsat for vold. Året før var det tal 25.

Ifølge institutionschef i Nyborg Fængsel, Henrik Marker, kan stigningen forklares med, at flere er begyndt at afsone i fodlænke og åbne fængsler. Det betyder, at mange af de mest hårdkogte bliver samlet i de lukkede fængsler som eksempelvis Nyborg Fængsel.

- Den gruppe, der er tilbage i de lukkede fængsler, er mere bandemedlemmer og måske indsatte, der har begået en grovere form for kriminalitet, siger han.

Voldsepisoder i Nyborg Fængsel
  • 2013: 23
  • 2014: 20
  • 2015: 25
  • 2016: 73
  • 2017 til og med juni: 37

Kilde: Nyborg Fængsel

De seneste tal fra Kriminalforsorgen viser, at der var 621 episoder med vold eller trusler mod Kriminalforsorgens ansatte i 2016. Heraf skete 202 i forbindelse med magtanvendelser. Tallene dækker både episoder i og udenfor fængslerne. Det er 220 episoder flere end i 2015.

Formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, forklarer stigning med, at de fanger, der sidder i fængslerne nu, er mere voldsparate end tidligere.

Presset fra fangerne mod betjentene fik et ekstra hak opad, da en fængselsbetjent for et år siden blev skudt i benet udenfor Nyborg Fængesel, mener Kim Østerbye, der oplever, at særligt de fængsler, hvor mange bandemedlemmer afsoner, er under pres.

- Tidligere har vi måttet leve med, at der i perioder er fanger, der slår os ned på arbejdet eller opfører sig sindssygt. Vi har aldrig før, så massivt som de sidste par år, set en særlig gruppering i samfundet forfølge fængselsbetjente på vej til og fra arbejde og på bopælen, siger han.

I Nyborg Fængsel ser tendensen fra 2016 ud til at fortsætte i 2017. I det første halvår af 2017 har der været 37 voldsepisoder i fængslet.