Stoffer i madpapir og regntøj øger risikoen for abort med 16 gange

Ny undersøgelse fra Odense viser, at kemikalier i madpapir og tøj kan øge risikoen for spontan abort hos kvinder.

Gravide skal være opmærksomme på mange ting - nu også mellemlagspapir. (Foto: Colourbox)

Stoffer i mellemlagspapiret i madpakken og det uundværlige regntøj til cykelturen på job i regnvejr øger risikoen for spontan abort med op til 16 gange. Det viser ny undersøgelse blandt gravide kvinder fra Odense Børnekohorte og Syddansk Universitet.

Undersøgelsen dokumenterer, at kvinder med spontan abort havde højere niveauer af særligt to hormonforstyrrende perflourerede stoffer end kvinder, der fødte.

Perflourerede stoffer har fedt- og vandafvisende egenskaber, og stofferne bruges til overfladebehandling af utallige produkter, eksempelvis pap- og papiremballage til fødevarer, regn- og løbetøj samt møbler.

Stoffer er ikke altid deklarerede

Da stofferne er en del af produktets emballage, kan de være svære at opdage undgå, fortæller professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, Tina Kold Jensen.

- De her stoffer er ofte ikke deklarerede, fordi de ikke er i fødevarerne, men i indpakning af eksempelvis din fast food eller i coatningen af løbetøjet, siger Tina Kold Jensen.

Fakta om perflourerede stoffer

Perflourerede stoffer (polyflourinated alcylated substances, PFAS) er betegnelsen for en gruppe stoffer med fedt- og vandafvisende egenskaber, der benyttes i utallige produkter, som eksempelvis tøj, møbler, teflon og pap- og papiremballage.

Stofferne ophobes i mennesker og har en halveringstid pa° op til 6 a°r, og næsten alle gravide havde målelige koncentrationer af disse stoffer i blodet.

Undersøgelsen fandt ikke en sammenhæng mellem spontan abort og udsættelse for nogle af de ældre flourerede kemikalier, hvilket er interessant, idet disse udfases og erstattes af de nyere PFAS, som blev fundet i højere koncentrationer i blodet hos gravide i Odense Børnekohorte end i tidligere undersøgelser.

Kilde: Odense Børnekohorte

Undersøgelsen bygger på 392 gravide kvinder, hvor af de 56 oplevede en spontan abort.

Forskerne frygter også, at stofferne kan have andre skadelige virkninger eksempelvis forringet sædkvalitet for mænd.

Flere undersøgelser

Tina Kold Jensen opfordrer til, at der nu laves flere undersøgelser af stoffernes skadelige virkning, så man eventuelt kan lovgive imod dem.

Vi skal finde ud af, om de her stoffer er farlige. Hvis de er, må vi have lavet noget lovgivning.

Tina Kold Jensen, professor

- Det skal op på myndighedsniveau, så alle kan købe madpapir og tøj uden at skulle spekulere på, om der er farlige stoffer i. Denne undersøgelse er en af de første, så der skal laves flere undersøgelser, ind man kan lovgive, siger Tina Kold Jensen.

Hun fortsætter:

- Vi skal finde ud af, om de her stoffer er farlige. Hvis de er, må vi have lavet noget lovgivning. Det kan ikke være op til den enkelte forbruger. Det bør være sådan, at det madpapir, vi køber, er sikker for os alle.

Bekymret minister

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) kalder resultaterne bekymrende. Hun har nu bedt Miljøstyrelsen se på den nye forskning fra Odense.

- Vi arbejder på den nationale bane med egen liste over stofferne og har sat penge af til et toårigt projekt, der skal finansiere udvikling af alternativer til vandafvisende stoffer, der indgår i imprægneringsmidler, i samarbejde med branchen, siger miljøministeren til Fyens Stiftstidende.

Hun peger på, at bekæmpelsen sker i EU-regi, hvilket indimellem vanskeliggør beslutninger på området.

Odense Børnekohorte følger 2.550 odenseanske børnefamilier fra graviditeten og frem til barnet fylder 18 år. Formålet er at få ny viden om børns sundhed og trivsel.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.