Nabohjælp gør indbrudstyven arbejdsløs

Antallet af indbrud i Region Hovedstaden er faldet med næsten en tredjedel siden 2009. Nabohjælp får blandt andet æren.

Nabohjælp får antallet af indbrud i Region Hovedstaden til at falde, mener også Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Det bliver stadig mere populært at melde sig til Nabohjælp, hvor du via app og internettet kan få advarsler, hvis der sker indbrud i dit område eller hjælp til at holde øje med naboernes huse.

I Region Hovedstaden er knap 39.000 husstande tilmeldt Nabohjælp.

Ifølge forebyggelseskonsulent i Det Kriminalpræventive Råd Peter De Place Hansen har de mange nabohjælpere blandt andet æren for, at der bliver begået færre indbrud i hovedstadsområdet end tidligere.

- Vi er blevet bedre til at passe på hinandens hjem, og flere tilmelder sig nabohjælpsordningen, siger han.

Sidste år var der cirka 11.000 anmeldelser om indbrud i hovedstaden, og det er et fald på 30 procent siden 2009, hvor det toppede.

Et af de steder, hvor antallet af nabohjælpere er vokset, er i den nordsjællandske by Gørløse. Her holder naboerne et vågent øje, når naboen er på ferie, siger beboer Astrid Guldberg.

- Vi lægger skrald i hinandens skraldespande og parkerer bilerne i hinandens indkørsler. Vi går rundt i kvarteret og undrer os, hvis der er nogen, vi ikke har set før. Vi er vågne og interesserede i hinanden, siger Astrid Guldberg.

Hun ser hellere, at folk lurer, end lader hende være i fred.

- Jeg vil hellere have følelsen af, at jeg gør noget aktivt for min egen og mine naboers skyld. Skulle der ske noget, kan jeg se alle i øjnene og sige, at vi har gjort, hvad vi kunne, siger hun.