Social investering: Milliarder gavner udsatte boligområder

Nyt studie viser, at den omfattende sociale indsats har haft positiv effekt i udsatte boligområder.

Et nyt studie viser, at beboerne i Mjønerparken samt i 479 andre udsatte boligområder har haft gavn af IT-undervisning, uddannelsesvejledning og andre dele af den boligsociale indsats. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Det gavner.

Sådan lyder konklusionen af et forskningsstudie, hvor Kraks Fond Byforskning har undersøgt effekten af de sociale indsatser i udsatte boligområder som Mjølnerparken i København og Ellebo i Ballerup.

Det fortæller forsker Gunvor Christensen, der står bag studiet.

- Den boligsociale indsats er blevet lavet i tre årtier med en stærk tiltro til, at det virker. Men det er vigtigt i forhold til fremadrettede puljeuddelinger, at vi nu har dokumenteret, at det rent faktisk virker, siger hun.

Det nye studie har undersøgt effekten af indsatsen i 480 boligområder, hvor mere end hvert tredje ligger i hovedstadsområdet. Resultaterne har man sammenholdt med områder, som ikke har haft en boligsocial indsats. Forskellen viser sig i arbejdsløshedsstatistikken.

De boligsociale indsatser gør, at ledigheden for mænds vedkommende falder med tre procentpoint og for kvinder med to procentpoint.

- Den mindre ledighed fører for mændene til, at de kommer i beskæftigelse og for kvinderne, ser det ud til, at de i højere grad kommer i gang med en uddannelse, der kvalificerer dem til på sigt at komme tættere på arbejdsmarkedet, forklarer Gunvor Christensen.

Fra 1994 til 1998 blev der på landsplan postet 2,1 milliarder kroner i de boligsociale indsatser. Det er effekten af de kroner, som studiet har undersøgt. Alligevel er den positive konklusion også gældende for den indsats, der stadigvæk bliver gjort i dag.

Det fastslår Gunvor Christensen.

- Den indsats fra 1994 til 1998, som vi måler på, kender vi også fra de boligsociale indsatser i dag, da det stort set er den samme indsats, vi stadigvæk gør. Derfor har studiet stadig relevans, siger hun.