Ulighed i Danmark: Højere indkomster giver ikke større rigdom

Selvom man tjener mere i hovedstaden end i hovedlandet er københavnerne ikke nødvendigvis rigere end jyderne.

Højere indkomster bliver spist af dyre leveomkostninger i øst, mens lavere lønninger rækker længere i vest. (© ColourBox)

Selvom beløbet på lønsedlen er højere i hovedstadsområdet end i det jyske, så kan folk i det østlige Danmark ikke nødvendigvis fyre flere penge af på luksus end folk i den vestlige del af landet. Leveomkostninger i og omkring København spiser simpelthen den højere indkomst.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der kan være op til 40 procent i forskel på din timeløn, alt efter hvor i landet, du bor. Men selvom lønforskellen er stor, så er det først og fremmest på grund af høje lønninger i private job, skriver Ugebrevet A4.

I de offentlige lønninger er der derimod næsten ingen forskel på, hvor du bor.

- De store offentlige arbejdsgrupper udgør langt de fleste af de offentligt ansatte, og der er det lidt ligegyldigt, om man bor i København eller Nykøbing Mors, siger Ulf Hjelmar, der er forsker ved KORA, kommunernes og regionernes analyseinstitut.

Faktisk kan der være langt mindre til rådighed for offentlige ansatte i hovedstadsområdet, når de faste udgifter er trukket fra.

Boligpriserne i den østlige del af Danmark er nemlig typisk højere, så selvom SOSU-assistent tjener det samme i Jylland som i København, så kan det være langt sværere at have overskud på kontoen visse steder:

- Hvis man tager almindelige offentligt ansatte som en SOSU-assistent, der kan det være svært at få fat i en ejerbolig i mange kommuner nord for København, siger analysechef ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Jonas Schytz Juul.