Få dansk tang på middagsbordet

Nyt ambitiøst projekt går for alvor i gang med at dyrke tang i Danmark. Tangen skal bruges i både madvarer og kosmetik.

Dyrkning af tang på havbunden spås en stor fremtid, og herhjemme er det allerede startet i Limfjorden.

Biolog Mette Møller Nielsen fra Dansk Skaldyrcenter i Nykøbing Mors fortæller, at centret dyrker sukkertang på 800 meter lange liner i Færker Vig øst for Fur.

- Vi sætter dem ud i åben vand, hvor de vokser sig store fra få millimeter til cirka halvanden meter, når de høstes om foråret, siger Mette Møller Nielsen.

Brug for flere afgrøder på havbunden

Anlægget ved Fur indgår nu i et nyt ambitiøst dansk tangprojekt, som ledes af Teknologisk Institut og har deltagelse af en lang række firmaer og forskningsinstitutioner.

Projektet, der netop har fået 11,8 millioner kroner i støtte fra Innovationsfonden, går ud på at dyrke tang i stor skala og bruge den til fødevarer og kosmetik

I Østasien dyrkes der allerede tang i stor stil, og det forspring vil Danmark altså nu prøve at indhente. I fremtiden bliver der nemlig brug for at dyrke flere afgrøder på havbunden, siger Mette Møller Nielsen:

- Der er ikke plads til mere dyrkning på land. Vi skal udnytte vores store vandressourcer, og her er tangdyrkning optimalt, siger hun.

  • Print
  • Del artiklen: