Forældreforening: Ord som "inkommensurabel" er demotiverende for børn

Den er helt galt med de nationale test, mener Foreningen Folkeskoleforældre.

Inkommensurabel betyder usammenlignelig og bruges eksempelvis i matematikken. (Foto: STEFFEN ORTMANN © Scanpix)

Problemerne med de nationale tests er langt mere grundlæggende, siger Cecilia Lucia Fava, formand for Foreningen Folkeskoleforældre, efter at dansklærer Jakob Bonde fra Stoholm Skole i Midtjylland i går stod frem med en kritik af, at hans 4. klasseselever skulle redegøre for ordet ”inkommensurabel” i en danskprøve.

- Vores børn møder en masse ord og begreber, som de ikke har en chance for at forstå. Det er utroligt demotiverende for børnene, siger Cecilia Lucia Fava.

Da DR P4 Midt & Vest torsdag gik ind i sagen, erkendte Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, at ordet er ”et usædvanligt svært ord at lade indgå i en test på 4. klassetrin,” og ordet blev fjernet fra prøverne.

Ifølge Cecilia Lucia Fava lever de nationale test i folkeskolen deres eget hemmelige liv uden ordentlig kontrol og uvildig evaluering.

- I første omgang bliver vi nødt til at sørge for en ordentlig evaluering, så vores børn ikke spilder tiden med en masse tests, siger hun.

Inkommensurabel betyder ”usammenlignelig”, og ordet bruges for eksempel som matematisk fagudtryk til at beskrive, at to størrelser ikke har fælles mål.