Frifundet: Rumænsk tyv var bestilt til at begå kriminalitet af politiet

En meget usædvanlig sag er blevet afgjort i dag. En rumænsk tyv er blevet frifundet, fordi han var agent.

En mærkværdig dom er blevet afsagt i Vestre Landsret i Viborg. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

En mærkværdig dom er blevet afsagt i landsretten i dag. En rumænsk mand er blevet frifundet for at stjæle entreprenørmaskiner i Skive og Ulfborg for seks millioner kroner.

Rumæneren var nemlig bestilt af rumænsk politi til at begå tyveriet som led i en operation, der forhåbentlig kunne afsløre bagmændene bag tyveriet.

Men de danske myndigheder vidste dog ingenting om operationen.

- Der er tale om en meget usædvanlig sag, som jeg ikke har set lignende i mine mange år som anklager, siger statsadvokat Jan Rechendorff.

Først blev den rumænske tyv frikendt i byretten i Holstebro, hvorefter statsadvokaten i Viborg ankede sagen til landsretten. Men også her er rumæneren altså blevet frifundet.

Et flertal i landsretten mente, at den tiltalte var i god tro, fordi han havde handlet i tillid til en garanti fra rumænsk politi om, at han ikke kunne blive straffet.

Der blev desuden lagt vægt på, at der var tale om tyveri og ikke personfarlig kriminalitet.

- På den baggrund fandt landsretten, at der forelå ”sådanne ganske særlige omstændigheder”, at den tiltalte ikke skulle straffes for sin deltagelse i tyverierne, fortæller Jan Rechendorff.

Ifølge statsadvokaten kan dommen ikke umiddelbart overføres til lignede sager, fordi det var en konkret vurdering i det enkelte tilfælde. Og Jan Rechendorff tror i øvrigt heller ikke, at der vil komme lignede sager i fremtiden.

Entreprenørmaskinerne blev stjålet hos Nicolaisen & Larsen tilbage i december 2013.

Statsadvokaten har valgt ikke anke sagen videre til Højesteret.