Når du selv samler muslinger, ryster branchen i bukserne

Vil du plukke muslinger, skal du kende de lokale forhold. Ellers kan det skade hele erhvervet.

Når vi bliver syge af muslinger, vi selv har samlet, sender det rystelser langt ind i den professionelle muslingebranche.

Det fortæller formand for Foreningen Muslingeerhvervet Viggo Kjølhede.

- Alt efter hvordan udmeldingerne om sygdom kommer i avisen, har vi kunder, der bliver bekymrede og ikke ønsker at købe vores muslinger, siger han.

Hvor hårdt det rammer økonomien i muslingebranchen, har formanden svært ved at sætte tal på.

- Når der kommer udmeldinger om sygdom, mærker vi det altid i form af, at der er nogen, der bliver bange for at spise østers eller muslinger, siger han.

Viggo Kjølhede fortæller, at sikkerheden ved muslinger i forretningerne er i top. Han kan ikke huske, hvornår der sidst har været sygdomstilfælde ved professionelt fiskede muslinger.

Hos Fødevarestyrelsen vurderer specialkonsulent Bjarne Thorbjørnsen, at der årligt er mindst et par tilfælde, hvor folk bliver dårlige af muslinger, de selv har samlet. Hertil kommer de tilfælde, som styrelsen ikke får kendskab til.

- Jeg håber, at samlere sætter sig ind i de lokale forhold, ligesom man ville gøre, hvis man tager på svampetur, siger han.

De muslinger, man køber i supermarkedet, er testet for algegifte, mikrobiologisk forurening og eventuelle metalforureninger, så der ikke er nogen fare ved at spise dem.

  • Print
  • Del artiklen: