Ny teknologi skal forhindre salmonella og listeria i danske ænder

I dag tager det flere dage at få svar på salmonellaprøver, men en ny chip skal give svar på under én time.

Vores fødevarer skal kunne tjekkes hurtigere og oftere for eksempelvis salmonella og listeria.

Det er formålet med et udviklingsprojekt på andeslagteriet Dansk And i Struer.

Normalt tager det flere dage at få laboratoriesvar, men med en særlig chip på to gange otte centimeter bliver det muligt at få resultatet på stedet i løbet af en halv time.

Det forklarer direktør Mogens Madsen fra rådgivningsvirksomheden Dianova, som er med i projektet sammen med DTU og Danish Crown.

- Med det her koncept kan du stå på det sted, hvor du producerer, og få resultatet så hurtigt, at du kan nå at gribe ind i processen, hvis der er noget galt, siger Mogens Madsen.

Tidsbesparelsen kan være afgørende for, om inficerede varer når ud til forbrugere eller ej.

- Det er gennembrud, hvis det lykkes at få de her chips til at fungere efter hensigten. Det tror vi på, siger direktør Martin Daasbjerg fra Dansk And.

Dansk And måtte lukke produktionen efter salg af ildelugtende juleænder. Her var der dog tale om et køleproblem, som ikke har noget at gøre med den nye chip.

Chippen forventes at være klar til afprøvning i produktionen i Struer til sommer. NaturErhvervsstyrelsen har støttet projektet med 6,6 millioner kroner.

  • Print
  • Del artiklen: