Aalborgs borgmester vil ikke helbredsundersøge alle flygtninge

Kommunens opgave er først og fremmest at få flygtninge i gang på arbejdsmarkedet, mener nordjysk borgmester

Mange flygtninge får ikke en helbredsundersøgelse, når de kommer til Danmark - og det er dårligt nyt for både den enkelte flygtning og samfundet, lyder det fra flere eksperter, som DR har talt med.

Men står det til Aalborg Kommunes borgmester, Thomas Kastrup Larsen fra Socialdemokraterne, skal reglerne laves om, så sundhedstjekket ikke er obligatorisk.

- Det handler om at få dem i gang på arbejdsmarkedet, så vi kan løse integrationsopgaven. Derfor vil vi gerne have fjernet det obligatoriske krav. Det giver ikke mening at skulle helbredsundersøge alle, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Han bakker op om den tidligere udmelding fra Kommunernes Landsforening, der ønsker lovkravet fjernet, fordi åbenlyst raske flygtninge ifølge KL ikke behøver at få et sundhedstjek.

Men det kan vise sig at være dumt, mener professor på Københavns Universitet, Allan Krasnik, der er centerleder på afdelingen for Sundhedstjenesteforskning.

- Hvis ikke man håndterer sundhedsproblemerne fra starten, så bliver det dyrere at gøre det senere. Så det er bestemt en investering der lønner sig på længere sigt, siger han.

Den risiko erkender borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

- Der er jo selvfølgelig altid en risiko, når man gør ting. Derfor beder vi også om, at et sundhedstjek kunne foretages i selve asylfasen, inden kommunerne tager over. Der er ingen grund til at vente, siger Aalborg-borgmesteren.

En helbredsundersøgelse bruges til at finde ud af, om flygtninge og familiesammenførte har smitsomme sygdomme, kroniske lidelser eller psykiske problemer.