Færre ledige står i kø til et job i Nordjylland

Fraflytning betyder mindre kamp om ledige job. Det kan føre til mangel på kvalificerede ansøgere, advarer arbejdsmarkedschef.

I Nordjylland var der i 2012 10 ledige, for hvert nyt job. Det tal faldt i 2015, så der kun stod seks ledige i køen for hvert nyt job. (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

Køen til et nyt job er blevet kortere i Nordjylland. Det viser tal, som DR har undersøgt på baggrund af antallet af nyopslåede job på den offentlige portal Jobnet.dk og antallet af ledige.

I Nordjylland var der i 2012 10 ledige for hvert nyt job, der blev slået op. Det tal faldt i 2015, så der kun stod seks ledige i køen for hvert nyt job.

- Virksomhederne har brug for mere arbejdskraft, fordi de har kunnet sælge flere varer og tjenester, da Danmark er på vej ud af krisen, siger professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, Bent Greve.

Men at færre ledige står i kø til hvert nyt job er ikke udelukkende en god ting.

I Hjørring Kommune er antallet af ledige per nyt job faldet fra 14 til fem på bare tre år.

Selvom der er kommet flere i arbejde, så skyldes faldet snarere, at folk flytter fra kommunen, end at de kommer i arbejde, siger arbejdsmarkedschef Michael Duus Nielsen.

- Det er en skidt udvikling. På et eller andet tidspunkt, opstår der en mangel på kvalificeret arbejdskraft, siger han.