Madrester bliver til varme

En madkværn kan lave fiskerester, brasede kartofler og løgskræller til mos, som et biogasanlæg kan bruge til at lave varme.

Næsten alt, undtagen store knogler og fiskeben, kan blive til mos i madkværnen

Resterne fra buffeten ryger ikke direkte i skraldespanden, og den halvspiste sildemad går ikke længere til spilde.

Madkværne, der kan kværne madrester og gøre det genanvendeligt, indtager i stigende grad de danske restaurantkøkkener.

Hos Restaurant Papegøjehaven i Aalborg har man haft et anlæg siden oktober sidste år, og her bliver madresterne ikke længere smid ud.

Fra frokostbord til varme

I restauranten kører kværnen flere gange om dagen, og her forvandler den resterne fra dagens frokost til mos.

Mosen pumpes i store tanke, og den bliver senere fragtet til et biogasanlæg for at blive til energi.

- Der er meget fokus på madspild i de her år, og vi har mange kunder der går op i miljøet, siger direktør i Papegøjehaven Lars Mouritzen.

Genbrug glæder forbrugerbevægelse

Tidligere slæbte restauranten dagligt tønder med affald ud til skraldebilen, men nu bliver det meste altså genbrugt.

Det glæder stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad, Selina Juul.

- Det her fjerner ikke madspildet, men det er en god ressourceudnyttelse, så det hilsner jeg meget velkommen, siger hun.

Firmaet bag madkværnen, BioTrans Nordic, oplyser, at omkring 25 restauranter, hospitaler og skoler har en kværn i køkkenet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.