Udenlandsk arbejdskraft hitter i Nordjylland

Et stigende antal udlændinge finder vej til nordjyske jobmarked. Både godt og skidt, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Rumænsk, polsk og lignende sprog høres hyppigere på nordjyske arbejdspladser.

På tre år har 3.000 flere udlændinge fået job i Nordjylland, og samtidig pendler flere udlændinge ind i landsdelen.

- Der er hele tiden en nettoindvandring til Danmark. Der er positivt, at de får et arbejde, siger analysechef Jonas Juul fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, en økonomisk-politisk tænketank.

Men der er også en problematisk side set med samfundets og ledige danskeres øjne, mener han.

- Der er nogle virksomheder, der systematisk henter udenlandsk arbejdskraft, som er her i en meget kort periode. De har det som en forretningsmodel i stedet for at forsøge at rekruttere lokal arbejdskraft, siger Jonas Juul.

Udlændinge er attraktive

Når nogle virksomheder i den situation påstår, at de ikke kan finde dansk arbejdskraft, er det ofte kun en halv sandhed, mener Jonas Juul. Andre faktorer kan gøre de udenlandske arbejdere attraktive.

- Det kan for eksempel være overvejelser om, at de kan få dem til en billigere løn, og at de arbejder mere end den aftalte arbejdstid, siger analysechefen.

Tallene om udvikling i udenlandsk arbejdskraft i Nordjylland stammer fra jobindsats.dk.

I faktiske tal er antallet af udlændinge steget fra 10.558 i 2011 til 13.578 i 2014. I samme periode er antallet af udenlandske pendlere til Nordjylland steget fra 3.864 til 5.576.

  • Print
  • Del artiklen: