Udenlandsk arbejdskraft hitter i Nordjylland

Et stigende antal udlændinge finder vej til nordjyske jobmarked. Både godt og skidt, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Fiskeindustrien er et af de steder, hvor udenlandsk arbejdskraft fylder i Nordjylland. (Foto: modelfoto © COLOURBOX)

Rumænsk, polsk og lignende sprog høres hyppigere på nordjyske arbejdspladser.

På tre år har 3.000 flere udlændinge fået job i Nordjylland, og samtidig pendler flere udlændinge ind i landsdelen.

- Der er hele tiden en nettoindvandring til Danmark. Der er positivt, at de får et arbejde, siger analysechef Jonas Juul fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, en økonomisk-politisk tænketank.

Men der er også en problematisk side set med samfundets og ledige danskeres øjne, mener han.

- Der er nogle virksomheder, der systematisk henter udenlandsk arbejdskraft, som er her i en meget kort periode. De har det som en forretningsmodel i stedet for at forsøge at rekruttere lokal arbejdskraft, siger Jonas Juul.

Udlændinge er attraktive

Når nogle virksomheder i den situation påstår, at de ikke kan finde dansk arbejdskraft, er det ofte kun en halv sandhed, mener Jonas Juul. Andre faktorer kan gøre de udenlandske arbejdere attraktive.

- Det kan for eksempel være overvejelser om, at de kan få dem til en billigere løn, og at de arbejder mere end den aftalte arbejdstid, siger analysechefen.

Tallene om udvikling i udenlandsk arbejdskraft i Nordjylland stammer fra jobindsats.dk.

I faktiske tal er antallet af udlændinge steget fra 10.558 i 2011 til 13.578 i 2014. I samme periode er antallet af udenlandske pendlere til Nordjylland steget fra 3.864 til 5.576.