Der skal forskes i lys og udsyn i Gellerup

Det skal undersøges, hvad lys og udsyn betyder for livskvaliteten, når boligområde renoveres.

Gellerup bliver renoveret, og forskere skal undersøge, hvad større vinduer og grønt miljø i den fornyede bydel betyder for livskvaliteten. (Foto: Lars Esmarch © DR Østjylland)

Hvad betyder større vinduer, forbedret isolering og grønne arealer for beboernes livskvalitet?

Det skal forskere fra Aarhus Universitet nu undersøge i forbindelse med en række boligrenoveringer i Gellerup i det vestlige Aarhus.

Søren Wandah er leder af forskningsgruppen inden for byggeproduktion på Aarhus Universitet og står i spidsen for undersøgelsen.

- Når man er inde i en bygning, så har det stor betydning for ens velbefindende, om man kan har visuel kontakt med omgivelserne, siger han.

Det betyder altså noget, hvor meget man kan se ud, forklarer Søren Wandahl.

- Det gælder både i forhold til at få lys ind og i forhold til at opleve noget grøn natur og liv udenfor. Vi ved, at der er direkte sammenhæng mellem vinduesarealernes størrelse og mængden af stress-hormon i kroppen på folk indenfor i boligerne.

Det skal altså undersøges, når beboerne i Gellerup får større vinduer og mere grønne omgivelser. Mængden af stresshormon hos beboerne kan man måle fysiologisk med blodprøver, men oplevelsen af udendørs-miljøet skal der spørgeskema-undersøgelser at kortlægge.

Projektet strækker sig over de næste tre år og er støttet af Innovationsfonden med 21 millioner kroner. Den samlede investering i Helhedsplanen i Gellerup er i milliardklassen.