Dyre lækkerier: Yver, ører og hjerner

Danske slagterier gør råvarer, der før var slagteriaffald, til eksport-succés.

Før var yvere, hjerner og ører affald for slagterierne. Nu bliver det solgt som dyre råvarer.

Danish Crown har stor succes med at sælge produkter som komaver, so-livmødre og andre indvolde rundt om i verden.

Senest har slagteriet solgt galdesten fra danske køer til Hong Kong til en kilopris på hele 43.000 kroner. De bruges til naturmedicin i Asien. Og det er forsøget på at få en høj pris for det slagtede dyr hjem, der driver eksporten.

Kogte svineører Shanghai-style
  1. Kom hele Sichuan-peberkorn, ingefær og forårsløg i kogevandet sammen med stjerneanis, kanel og laurbærblade og soyasovs.
  2. Kog griseørerne i 20 minutter.
  3. Køl af og skær griseørerne i smalle strimler.
  4. Dyp dem i rød chili-olie-dressing og velbekomme!


Kilde: www.chinasichuanfood.com

- Det er en evig jagt for os at løfte råvarer op i værdikæden, fortæller Danish Crowns pressechef, Jens Hansen.

- Når ting, der tidligere endte til destruktion, i dyrefoder eller i pølseproduktion, kan sælges som et mere værdifuldt produkt, så hjembringer det jo en højere pris, siger han.

Især i Asien kan produkter, som i et dansk køkken vil være slagteriaffald, blive til dyre specialiteter.

- Svineører og svinehaler sælges i Kina til kilopriser som mørbrad eller endda højere, siger Jens Hansen.

Og tilberedt smager mange af specialiteterne helt anderledes, end man skulle tro, hævder han.

- Der er kolleger, der har smagt so-yvere i Thailand. De bliver tilberedt i vand og egen mælk, skåret op og serveret med en sursød sovs. Det smager efter sigende fantastisk og opleves som almindeligt kød, fortæller han.

Ifølge Jens Hansen er det den høje danske fødevaresikkerhed, der gør, at Danish Crown kan få en eksport-succés ud af de særlige specialiteter.

Danske lækkerier til verdens spiseborde:

  • Mælkefyldte so-yvere til suppe i Thailand.
  • Komaver - alle fire - til Østeuropa eller Fjernøsten.
  • Ko-mellemgulvsmuskel som steak til Frankrig.
  • Svineører og svinehaler til Kina.
  • Kogaldesten til Hong Kong som naturmedicin.
  • Grisehjerner til Mexico som krydret taco-fyld.
  • Livmoder fra svin til kinesisk suppe.

  • Print
  • Del artiklen: