Solceller: Kæmpeanlæg er en bedre investering

En virksomhed i Havndal ved Randers har planer om at etablere seks solcelle-anlæg på i alt 250 hektar. Kæmpeanlæggene er 30 procent billigere end de private anlæg rundt om på folks tage.

Fremtiden for solcelleanlæg ligger i at etablere store anlæg, mener en virksomhed, som nu vil placere et anlæg ved Randers, som kan producere strøm til 20.000 husstande. (Foto: Jais Nørgaard © DR)

Nu er solcelle-anlæggene på vej fra tagene ned på jorden.

En solcelle-virksomhed i Havndal ved Randers har planer om at etablere seks store anlæg på markerne i den nordlige del af kommunen.

Fakta om solceller
  • Hvad er en solcelle? En solcelle omsætter lysets stråling til elektricitet ved hjælp af den såkaldt fotoelektriske effekt.
  • Opbygning: Når solens lys rammer solcellen, får materialets elektroner tilført energi. Amindelige solceller kan omdanne 9-15 % af sollysets energi til el, mens de nyeste og bedste typer kan udnytte op til 40 % af den indstrålede energi.
  • Robust og driftsikker teknologi:  Omsætningen af lys til elektricitet sker helt uden bevægelige dele, og der er derfor tale om en meget robust og driftsikker teknologi.
  • Fremstilling: Solceller fremstilles oftest af grundstoffet silicium, som er et af de mest almindelige råstoffer på jorden. Det skal dog gennem en lang og krævende forarbejdningsproces, for at kunne anvendes til solceller. Kilde: energitjenesten

Solcelleparkerne skal dække i alt 250 hektar og levere så meget strøm, at det svarer til 20.000 husstandes forbrug.

Bedre investering end de private anlæg

Det er en langt bedre investering end de solcelle-anlæg, som mange husejere har investeret i, siger direktør Anders Ztorm fra virksomheden Solenergi Danmark.

- Hvis du køber et anlæg til private husstande, giver du i hvert fald 30 procent mere for anlægget, end hvis du opfører et samlet anlæg, siger han.

De seks parker vil koste i alt 350 millioner kroner, og Anders Ztorm regner med, at han kan få pensionsselskaber og fonde til at betale i første omgang.

Private kan købe en andel

Når først nogle af parkerne er rejst i begyndelsen af næste år, vil Anders Ztorm gerne have almindelige private borgere til at købe en andel.

- Det vil jo være billigere at have en ejerandel på den måde frem for at købe sit eget solcelleanlæg på taget, siger han.

Kan konkurrere med vindmøller

Ifølge Anders Ztorm kan solceller nemt konkurrere med vindmøller, fordi prisen er faldet kraftigt, og de har en længere holdbarhed.

- De moduler, vi bruger, er testet til at kunne holde i minimum 75 år, siger han.

De seks anlæg kan give en samlet miljøgevinst på 42.000 tons sparet CO2-udledning om året.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.