Danmark er suveræne i "gammelmandsfodbold"

Mange fodboldklubber melder om medlemsfremgang i aldersklassen 60+.

Landets fodboldveteraner vender i stigende grad tilbage til boldbanerne for at sparke lidt til læderet. (Foto: DR © DR Sporten)

Danmark er som bekendt ikke med ved VM, men dansk fodbold vækker alligevel opsigt ude i verden. Vi er nemlig verdensmestre i disciplinen "gammelmandsfodbold", og mange klubber melder om medlemsfremgang i aldersklassen 60+.

- Vi er et foregangsland for resten af verden. Vi har rigtig mange, der spiller fodbold, som er over 65, og vi har også aktive turneringsspillere i alderen mellem 70 og 75 år. Det er enestående på verdensplan, siger professsor i Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet Peter Krustrup.

Han er netop vendt hjem fra verdenskongressen Soccer Science i Portland, USA, hvor den danske model for veteranfodbold vakte opsigt.

Vi er et foregangsland for resten af verden

Peter Krustrup, professor ved Københavns Universitet

DBU Sjælland melder om fremgang

Et af de forbund, der melder om medlemsfremgang i aldersklassen 60+, er DBU Sjælland.

Mens det generelle medlemstal er skrumpet fra 89.000 til 85.000 - primært på grund af de faldende børneårgange - så er der fremgang i afdelingen for gamle mænd, der fortsætter med fodbold eller finder støvlerne frem igen.

- Det er selvfølgelig glædeligt, især fordi nyere dansk forskning har påvist, at regelmæssig motionsfodbold er et effektivt våben mod en række livsstilssygdome. Vores næste satsningsområde bliver derfor at få flere modne kvinder til at spille fodbold, siger kommunikationskonsulent i DBU Sjælland Rie Døllner.

Vores næste satsningsområde bliver at få flere modne kvinder til at spille fodbold

Rie Døllner, DBU Sjælland

Dansk gammelmandsfodbold blev opfundet af legende

Den særlige afart af dansk gammelmandsfodbold blev opfundet af fodboldlegenden Knud Lundberg, da fodboldklubben AB (Akademisk Boldklub) havde til huse på Nørre Allé i København.

- Vi kalder det at spille "tjøns". Det er spil til to mindre mål på en halv bane, uden brug af streger, uden off-side og uden at målmanden må tage med hænder, siger bestyrelsesmedlem i AB, Søren Hansen.

"Tjønserne" træner to gange om ugen. Den ældste aktive i AB er den tidligere landsholdsspiller Verner Nielsen på 85 år.

- Han løber ikke ligeså stærkt, som han har gjort. Det gør vi andre heller ikke, men vi fighter fortsat og har det herligt. Så det er godt at vide, at dansk gammelmandsfodbold også formår at vække opsigt på verdensplan, siger Søren Hansen.

Det er primært hos DBU København, at man finder de ældste fodboldspillere herhjemme.

Det københavnske fodboldforbund overvejer derfor at oprette en række, der bærer navnet U 90, altså en række for spillere, der er fyldt 80 år, men som endnu ikke har rundet de 90.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.