Lægen skal tættere på patienterne

I stedet for at du skal køre langt efter en undersøgelse hos lægen, så skal lægen komme tættere på dig.

Lene Hartmann er til diabeteskontrol i Sundhedshuset Kalundborg - tæt på hendes hjem. Hun har smerter i benet, så det er rart at undgå en lang rejse til Næstved eller Køge sygehus, når hun skal til kontrol. (Foto: Trine Warrer Juul DR © (c) DR)

Lægen skal flytte sig frem for patienten. Det er tanken bag et forslag fra Lolland og Kalundborg kommuner, som ønsker at få flere behandlingstilbud i deres sundheds- og akuthuse.

Lene Hartmann Brodersen fra Kalundborg er diabetespatient. Hun går til kontrol i Sundhedshuset i Kalundborg, men af og til skal hun helt til Næstved og Køge sygehuse, og det foregår med flextrafik.

- Det tager mellem to og tre timer hver vej, og det er langt, når man har ondt i benet, siger hun.

Men langt flere patienter som Lene Hartmann Brodersen skal skånes for den lange transport.

Efter sygehuslukningerne i Nakskov og Kalundborg er der åbnet sundheds- og akuthuse. De tilbyder allerede i dag medicinsk ambulatorium, men de to kommuner ønsker at få endnu flere behandlingstilbud ud som for eksempel kemobehandling, dialyse og smertebehandling.

- Vi vil gerne skabe mere livskvalitet for vores borgere. Hvis de ikke skal transportere sig så langt, giver det bedre kvalitet og mindre ulighed i sundhed, siger formand for Kalundborg Kommunes ældre- og sundhedsudvalg, Peter Jacobsen (DF).

Etableringen af Nakskov Sundhedscenter og Kalundborg Sundheds- og Akuthus samt Lægecenter skete på baggrund af Region Sjællands sygehusplan 2010, hvor Kalundborg Sygehus og Nakskov Sygehus blev nedlagt.

En bevilling fra Sundheds- og Indenrigsministeriet sikrede, at visionen om et sundhedscenter i Nakskov og et sundheds- og akuthus i Kalundborg blev til virkelighed.

  • Begge centre huser kommunale og regionale funktioner samt privatpraktiserende sundhedsudbydere.
  • Kalundborg Sundheds- og Akuthus åbnede i slutningen af 2013.
  • Nakskov Sundhedscenter blev indviet i juni 2014.