Danske radarteknikere gør sig klar til Irak

Det er snart tid til vagtskifte på den danske radar, der overvåger det irakiske luftrum.

De danske radarteknikere ledes af 49-årige Michael, der har været på Al Asad-basen i Irak før. (Foto: Ulrik Stadler Bang © DR Syd)

Inden længe drager et nyt hold danske radarteknikere fra basen i Skrydstrup til Irak, hvor de fra Al Asad-luftbasen skal overvåge det irakiske luftrum.

Radaren i Skrydstrup overvåger det danske luftrum, hvor den er omgivet af en konstant summen. Teknikerne skal nu vænne sig til, at den lyd kommer til at foregå under anderledes himmelstrøg i et uroplaget land, der grænser op til det krigshærgede Syrien.

Der skal den 49-årige seniorsergent Michael lede den danske gruppe i et arbejde, der på papiret minder om det, de foretager sig i Danmark:

- Vi skal lave luftrumsovervågning med radaren. Det er vigtigt at danne sig et overblik over luftrummet, så vi kan sikre os, at det er sikkert at flyve.

- Det er ikke noget, der kan gøres ved hjælp af overvågningsfly alene, for de skal også ned og tanke. Der står vi i stedet klar 24 timer i døgnet, siger seniorsergenten, der ikke vil have sit efternavn frem af sikkerhedsmæssige årsager.

I den 49-årige Michael får gruppen af radarteknikere en erfaren leder, der både kender Al Asad-basen i forvejen og har været udsendt i alt tre gange tidligere, primært til Afghanistan:

- Jeg forsøger selv at skrive dagbog, når jeg er ude. For mig er det en god måde at få min familie hjemme til at sætte tingene lidt i perspektiv og se, at det egentlig ikke er så forskelligt fra det, jeg laver herhjemme, siger Michael.