Frivillige klar til at yde førstehjælp døgnet rundt

I 20 lokalsamfund i Region Syddanmark er frivillige altid klar til at yde førstehjælp.

I flere lokalsamfund i Region Syddanmark er hjælpen ofte kun få minutter væk. 350 frivillige i regionen er nemlig klar til at yde førstehjælp. (Foto: Holger Madsen- DR Syd)

Selvom ambulancen ikke er lige om hjørnet, så kan hjælpen alligevel være fremme på få minutter i tyve lokalsamfund i Region Syddanmark.

Her er frivillige nemlig klar til at yde førstehjælp døgnet rundet.

I 2014 blev regionens godt 350 frivillige akuthjælpere kaldt ud til 1.567 såkaldte 1-1-2 hændelser - for eksempel blodpropper, hjertestop eller ulykker.

De frivillige bliver aktiveret af regionens AMK-vagtcentral ved livstruende hændelser. Regionen overvejer også at bruge de nuværende frivillige til mindre førstehjælpsopgaver i fremtiden.

- Der er et ønske fra førstehjælperne selv om at blive kaldt ud til mere end bare de akutte livstruende tilstande, siger regionens præhospitalchef, Torsten Lang-Jensen.

Er fremme på få minutter

Sommersted ved Haderslev er et af de 20 lokalsamfund i Region Syddanmark, der i dag har et netværk af lokale førstehjælpere.

Sidste år blev de sendt af sted 84 gange af regionens AMK-vagtcentral.

- Vi er fremme indenfor 4-5 minutter. Det vil sige, at vi kan sikre, at patienten får genoprettet kredsløb og ilttilførslen til kroppen, siger Kristian Wraae Jochimsen, der er en af de frivillige i Sommersted.

- Vi bliver kaldt ud til mange forskellige opgaver. Jeg har været ude til blandt andet blodpropper, hjerneblødninger og faldulykker, fortæller han.