Stor stigning i antallet af klager over personlige reklamer

Flere oplever, at man ikke er fredet, selvom man har tilmeldt sig Robinsonlisten.

Antallet af klager til Forbrugerombudsmanden over personlige reklamer er steget. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Et nej tak til reklamer og telefonopkald fra virksomheder bliver i stigende grad ikke respekteret.

Forbrugerombudsmanden modtog sidste år mere end tre gange så mange klager som i 2010 fra borgere, der har frabedt sig reklamer og opkald fra sælgere, men alligevel får det. I 2010 fik Forbrugerombudsmanden 57 af sådan nogle klager. Sidste år var antallet oppe på 190.

Disse forbrugere har tilmeldt sig Robinsonlisten, der burde frede dem for adresserede reklamer og telefonsælgere.

Det er en ærgerlig udvikling, lyder det fra Lea Markersen, der er jurist i Forbrugerrådet TÆNK.

- Det sender et signal om at det må kunne betale sig for virksomhederne at undgå reglerne. Det kan være vi skal se på at stramme reglerne, siger hun.

Det kan i dag give en bøde fra 10.000 kroner og opefter, hvis en virksomhed ikke respekterer et nej tak til reklamer og telefonsalg. Og det er rigeligt, mener Lone Rasmussen, der er markedschef hos Dansk Erhverv.

- Konsekvenserne er allerede meget store. Forbrugerombudsmanden offentliggør både bødens størrelse og hvad der er sket. Det er meget ubehageligt for virksomhederne, siger hun.

Ifølge Lone Rasmussen fra Dansk Erhverv er det ofte kryptiske betingelser for at deltage i internetkonkurrencer, der gør, at mange danskere uforvarende kommer til at takke ja til at modtage reklamer.

I Brancheforeningen Grakom, der organiserer reklamebureauer og trykkerier, pointerer direktør Thomas Torp:

- Klagerne handler ikke om de husstandsomdelte reklamer, vi modtager i postkassen. Tværtimod kan vi her se et fald i antallet af klager, der drejer sig om Nej Tak-ordningen.

Firmaer og organisationer har pligt til at undersøge, om en forbruger står på Robinsonlisten, før de sender adresserede reklamer.

Denne artikel blev offentliggjort første gang mandag d. 11. januar. Siden er det blevet præciseret, at klagerne omhandler adresserede reklamer til borgere, der er tilmeldt Robinsonlisten. Ikke de husstandsomdelte reklamer.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.