Sygeplejersker i ambulancer er et skridt nærmere

Der kan komme andet mandskab i ambulancerne i Region Syddanmark.

Der kan være anæstesisygeplejersker på vej til ambulancerne i Syd- og Sønderjylland. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Hvis du bliver så syg, at du skal flyttes fra ét hospital til et andet, så kan det snart være sygeplejersker, der tager sig af dig i ambulancen.

Mandag besluttede det præhospitale udvalg i Region Syddanmark at arbejde videre med muligheden for at erstatte ambulancebehandlere med anæstesisygeplejersker i såkaldte interhospitale ambulancer.

Det glæder udvalgsformand Thyge Nielsen fra Venstre. Det vil nemlig frigive arbejdskraft, der kan bruges andre steder, mener han.

- For eksempel hvis man skal transportere en patient fra Esbjerg til København, så beslaglægger det jo to mand i otte timer. Der kunne det godt være, at det ville være lige så smart at sætte en sygeplejerske om i bårerummet, mener han.

Ekstra uddannelse

3F har kritiseret idéen, mens Dansk Sygeplejeråd har forsvaret den. De to faglige organisationer er uenige om, hvorvidt sygeplejeskerne har evner til at arbejde i ambulancer. Men der er ingen grund til bekymring på det felt, siger Thyge Nielsen.

-Det er specialuddannede anæstesisygeplejersker, som bagefter skal have uddannelse i at være med til transport. Det er jo ikke noget nyt, at vi bruger sygeplejersker i vores præhospital, for det har vi jo før gjort i akutbiler, fortæller han.

Nu skal Præhospitalsudvalget i yderligere dialog med ambulanceselskaberne, inden der udearbejdes et færdigt forslag, som regionsrådet skal tage stilling til.