Tema Krigen i Syrien

450 oprørere og deres familier er evakueret fra Syrien

Flere hundrede oprørere og deres familier har været fanget i krigszoner i Syrien, men nu er de evakueret.

Busser med evakuerede fra de syriske byer Foua og Kafraya kører fra lufthavnen i Beirut, hovedstaden i Libanon. (Foto: Nabil Mounzer © Scanpix)

Omkring 450 syriske oprørere og deres familier er blevet evakueret fra to krigshærgede byer, oplyser FN- og lufthavnskilder til nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge kilderne er 330 syriske, shiamuslimske oprørere og civile blevet evakueret fra to belejrede byer i det nordvestlige Syrien og blevet bragt til lufthavnen i Beirut, Libanons hovedstad.

Desuden er et fly med 126 primært sunnimuslimske oprørere, der har været fanget i Zabadani nær den libanesiske grænse, er blevet fløjet til en lufthavn i det sydlige Tyrkiet.

Evakueringerne har fundet sted som led i en FN-mæglet aftale mellem regionale magthavere.

At det er lykkedes, kan skabe håb for deciderede våbenhviler på lokalt plan i dele af Syrien samt såkaldte sikre korridorer. Evakueringsaftalen tog måneder at forhandle på plads.

Til gengæld for at oprørerne får lov til at forlade områderne, giver det præsident Bashar al-Assads regime mulighed for at genvinde kontrollen over områderne, som har været styret af oprørere i de seneste fire år.

I slutningen af januar vil FN's Syrien-mægler forsøge at samle de stridende parter til fredsforhandlinger.

/ritzau/Reuters