Tema Krigen i Syrien

5 slagmarker i Syrien

Syriens regime har noteret vigtige sejre, men flere store, afgørende slag er i vente.

En syrisk regeringssoldat i Aleppo, som nu er tilbage under regimets kontrol. (Foto: Str © Scanpix)

Rusland og Tyrkiet har forhandlet sig frem til en våbenhvile i Syrien, som ifølge den tyrkiske udenrigsminister vil træde i kraft inden nytår.

Borgerkrigen i Syrien har snart varet i seks år. Her er en status over situationen på slagmarken:

1. Damaskus og det vestlige Syrien

Syriens præsident Bashar al-Assad har igennem krigen i høj grad fokuseret på at holde den vestlige del af landet og hovedstaden Damaskus. Her har han siden krigens begyndelse brugt kræfter på at bekæmpe både moderate oprørere og ekstremister og kontrollerer det meste af det vestlige Syrien.

To børn indsamler træ til brændsel i en af de forstæder til Damaskus, som oprørere stadig kontrollerer. (Foto: AMER ALMOHIBANY © Scanpix)

Assad-familien stammer fra området omkring Latakia, og samtidig har Rusland en flådestation i byen Tartus længere sydpå. Assads regime kæmper stadig med at få fuld kontrol over flere forstæder til Damaskus.

2. Aleppo

Det tog mere end fire år og kostede titusinder livet, før Assad og den syriske hær fik den endelige kontrol over Syriens største by, Aleppo.

Med erobringen af det østlige Aleppo har Assads styre nu en kampplads mindre at bekymre sig om i borgerkrigen. Samtidig er Aleppo strategisk vigtig med både industriområde og en lufthavn.

Med Aleppo kontrollerer det syriske styre nu landets fem største byer. Før borgerkrigen brød ud, var Aleppo landets finansielle hovedstad og et turistmål med mere end to millioner indbyggere.

3. Idlib

Efter nederlaget i Aleppo trak de resterende væbnede oprørsgrupper sydpå til Idlib-området.

Det er i Idlib og området omkring, at både moderate oprørere, men også forskellige ekstremistiske grupper står stærkest. Det kan også være her, Den Syriske Hær vil lave et stort angreb, når tiden er til det.

Mange af de evakuerede fra Aleppo bor lige nu i lejre i området, og FN har advaret om at en lignende situation fra Aleppo kan gentage sig her.

4. Det nordvestlige Syrien

Kurdere, tyrkere, syrere fra begge sider af konflikten og Islamisk Stat - alle parter er involveret og viklet sammen i det nordvestlige Syrien.

Kurdiske YPG-soldater, fotograferet i byen Hasaka i august. (Foto: Rodi Said © Scanpix)

Kurderne kæmper mod IS, men også mod syriske oprørere, som er støttet af Tyrkiet, for at få et sammenhængende område i nord.

De syriske oprørere kæmper også mod IS for at få deres område i nord til at hænge sammen med blandt andet Idlib-provinsen. Samtidig forsøger Assads hær at forhindre oprørerne i at vinde mere terræn.

I august valgte Tyrkiet selv at gå ind i det nordlige Syrien med kampvogne og tropper og kontrollerer nu flere landområder og mindre byer.

5. Palmyra

Mens hele verdens øjne hvilede på Aleppo, generobrede terrorbevægelsen Islamisk Stat ørkenbyen Palmyra i december og erobrede tunge våben fra den syriske hær.

Med hjælp fra Rusland genvandt den syriske hær ellers byen i marts måned og fejrede det med en stort anlagt koncert. Samtidig har IS mistet flere vigtige byer i nord og er i øjeblikket under angreb ved byen al-Bab.

IS har stadig kontrol over store ørkenområder, som strækker sig ind i Irak samt over byen Raqqa, som er deres højborg i Syrien.

Hvem kæmper i Syrien?

  • Oprørere: Består blandt andet af Den Frie Syriske Hær, som bliver betragtet som moderate oprørere og som er blevet støttet af USA, Tyrkiet og flere arabiske lande. De arbejder sammen med en stor fraktion af mere eller mindre islamistiske grupper, heriblandt den al-Qaeda-relaterede gruppe Jabhat Fateh al-Sham. Består primært af sunnimuslimer.
  • Kurdere: Består primært af YPG, der kæmper for mere kurdisk selvstyre. YPG bliver også kaldt Folkets Forsvarsenheder. De samarbejder med flere kurdiske militser på landjorden. Bliver støttet med våben og luftstøtte af den amerikansk-ledet koalition mod IS, som Danmark også deltager i. Bliver af Tyrkiet betragtet som en terrororganisation.
  • Pro-Assad: Består af Syriens væbnede styrker samt adskillige shiamuslimske militser. Militserne kommer blandt andet fra Iran, Irak og det libanesiske Hezbollah. Assad bliver støttet af Iran og Rusland, der begge har militærrådgivere på jorden, mens russiske fly siden september 2015 har hjulpet Assad med luftangreb.
  • Islamisk Stat: Sunnimuslimsk terrorbevægelse, der startede som al-Qaeda i Irak. I sommeren 2014 udnyttede de kaoset fra den syriske borgerkrig og erobrede store landområder og adskillige byer. Har stadig kontrol over adskillige syriske byer og ørkenområder ind i Irak. Består af kæmpere fra særligt Syrien og Irak, men mange tusinder udlændinge har også tilsluttet sig, hovedsageligt fra muslimske lande, men også fra vestlige lande som Danmark.