Tema Krigen i Syrien

Assads egne distancerer sig fra ham

Præsident Assads trosfæller vil vurdere ham ud fra demokratiske principper.

30. marts gav Præsident Assad interview til det russiske nyhedsbureau RIA Novosti. (Foto: handout © Scanpix)

Præsident Assads egne trosfæller, alevierne, vil kun støtte hans regime i et fremtidigt Syrien, hvis det overholder demokratiske spilleregler og fundamentale rettigheder.

Det skriver religiøse ledere i et otte sider langt dokument, som BBC har fået adgang til, hvor Syriens alevitter giver et bud på, hvordan en fremtid i Syrien skal se ud efter den fem år lange borgerkrig.

Og det er opsigtsvækkende, fordi alevi-samfundet dermed lægger afstand til deres trosfælle, Syriens præsident Assad, siger seniorforsker i Mellemøstpolitik ved DIIS, Helle Malmvig, der dog endnu ikke selv har læst dokumentet.

Det viser, at dele af det politiske samfund tænker, at en politisk løsning er undervejs, og at de øjner en ny situation efter borgerkrigen

Helle malmvig, Diis

- Det viser, at dele af det politiske samfund tænker, at en politisk løsning er undervejs, og at de øjner en ny situation efter borgerkrigen. Derfor prøver de at distancere sig fra den stærke opdeling af religiøse grupper, som Assad har hevet dem ind i.

Præsident Assad har netop, med held, betonet overfor kristne og alevitter, at hvis oprøret lykkes, så ville sunnimuslimer hævne sig på kristne og alevitter. Dermed har han skabt en enorm sekterisk splid, som ikke var der før opstanden i 2011, fortæller Helle Malmvig.

Et magtfuldt mindretal

Bashar al-Assad og hans far, den afdøde præsident Hafez, er selv begge alevi-muslimer, et religiøst mindretal i Syrien, som ikke desto mindre er meget magtfuldt: En række politiske og militære topposter er besat af alevier. Men i dokumentet skriver lederne, at Assads legitimitet som statsoverhoved kun kan blive vurderet ud fra demokratiske kriterier og fundamentale rettigheder.

Alevi-trosretningen er en mere liberal version af Islam, der ofte placeres under Shia-muslimerne. Men i teksten undsiger alevi-lederne, at de hører under Shia-grenen af islam. Derved lægger de også afstand til Assads allierede, shia-nationen Iran og libanesiske Hizbollah, påpeger Helle Malmvig.