Australsk steppebrand lægger område øde

En kontrolleret naturbrand i Australien kom i forrige uge ud af kontrol og har undervejs fortæret mange huse.

Den historiske herregård Wallcliffe House fra 1865 ved Margaret River blev voldsomt beskadiget af branden. (Foto: Theo Fakos/Pool © Scanpix)

En australsk steppebrand, som har draget hærgende gennem et spektakulært kystlandskab, har efterladt nogle områder, så de lignede rene krigsscener, siger beboere, mens myndighederne nedgraderer alarmniveauet.

30 huse, fire skure og ni hytter, herunder den historiske herregård Wallcliffe House fra 1865, er gået tabt under branden, der også har beskadiget yderligere 16 huse og en butik på Prevelly, Gnarabup og Redgate i det vestlige Australien.

- Selv om advarslen blev nedgraderet i løbet af natten til lørdag, så eksisterer der stadig en brandtrussel og den kan forværres når som helst, siger en rådgiver om skovbrande fra Vestaustraliens Institut for Miljø og Naturbevaring.

Det ventes, at det vil tage endnu en uge at slukke brandene, der har draget hærgende gennem 3363 hektar i de kystnære, vindyrkningsområder cirka 280 kilometer syd for den vestligt beliggende kystby, Perth.

Udløst af kontrolleret afbrænding

- Der er bare ingen vegetation i visse områder. Når man ser ud, er der bare sand og døde træer, siger et øjenvidne til det australske radio- og tv-selskab ABC.

- Det er ligesom en krigszone. Det kan ikke sammenlignes med noget andet, siger en brandmand til Sky News.

Steppebranden blev udløst af en kontrolleret afbrænding, der pludseligt kom ud af kontrol som følge af kraftig vind og høj temperatur onsdag og torsdag.

Ilden under kontrol

Presset mod brandfolkene lettede fredag, da ilden kom under kontrol. Omkring 200 brandfolk og frivillige, hjulpet af vandbombefly, arbejdede på at sikre, at branden ikke spredte sig igen.

Skovbrande er almindelige i Australien, men nationens værste naturkatastrofe i nyere tid fandt sted i februar 2009, da en vild skovbrand kostede 173 menneskeliv i det sydøstlige Victoria-delstat.