Tema Krigen i Syrien

Ban Ki Moon: Luk nødhjælpen ind i Aleppo

40 lastbiler fyldt med nødhjælp er fortsat strandet i ingenmandsland på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet - planen er, at de skal køre ind i Aleppo i morgen, oplyser oprørsstyrkerne.

Våbenhvilen har givet bnorgerne i Aleppo en tiltrængt pause fra kampene i byen. (Foto: THAER MOHAMMED © Scanpix)

Mandag ved solnedgang trådte en våbenhvile i kraft i det krigsplagede Syrien.

Men i morges var nødhjælpen stadig ikke nået frem til de tusindvis af mennesker i de belejrede områder i for eksempel byen Aleppo, der har hårdt brug for mad, vand og medicin.

Det får nu FN's generalsekretær, Ban Ki Moon, til at opfordre parterne i Syrien til at få gled i forhandlingerne. Det skriver BBC.

- Det er altafgørende, at de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger kommer på plads, så konvojerne kan komme frem.

- Jeg har opfordret den russiske regering til at bruge deres indflydelse på den syriske regering og den amerikanske til at øve indflydelse på de væbnede oprørsgrupper for at sikre sig, at de også samarbejder fuldt, siger Ban Ki Moon ifølge BBC.

Kun efter aftale

Omkring 40 lastbiler fyldt med nødhjælp står stadig stille i grænseområdet mellem de to lande, efter de i går morges kørte fra Tyrkiet med kurs mod Aleppo i Syrien.

Kort efter lastbilerne kørte fra Tyrkiet lød meldingen fra den syriske regering, at de vil nægte at give nødhjælp adgang til Aleppo, med mindre det var aftalt med FN og den syriske regering - specielt hvis nødhjælpen kom fra Tyrkiet.

Planen er fredag

Ifølge oprørsgruppen Fastaqim, som har base i Aleppo, er det meningen, at der skal gives adgang til Aleppo i løbet af i dag, og at nødhjælpen bør nå frem til Aleppo i morgen. Men håbet for, at det faktisk kommer til at ske, er ikke stor, lyder det fra talsmand fra oprørsgruppen, Zakari Malahajifi, overfor Reuters.

- Det er det, det er meningen, der skal ske. Men der er ikke noget, der giver håb for, at det sker, siger han.

Ifølge Rusland har der siden i går været planlagt en tilbagetrækning fra den regeringskontrollerede vej, Castello Road, der fører ind i Aleppo, både fra den syriske hær og oprørsstyrkerne i området.

Men torsdag morgen var der ifølge Reuters ingen tegn på, at en sådan tilbagetrækning var undervejs.

Cirka 250.000 mennesker er fanget i den belejrede del af det østlige Aleppo. Ifølge BBC indeholder den strandede konvoj nødhjælp til cirka 40.000 personer.