Tema Brexit

Britisk EU-farvel kan koste knap 1000 milliarder kroner

Tusindvis af arbejdspladser vil gå tabt, hvis briterne stemmer sig ud af EU, viser analyse fra brancheforbund.

Det Britiske Industriforbund konkluderer, at et britisk farvel til det europæiske samarbejde vil sende chokbølger igennem økonomien. (Foto: Dylan Martinez © Scanpix)

Det kan gå hen at blive en rigtig dyr omgang for briterne, hvis de beslutter sig for at forlade EU.

Regningen bliver op mod 100 milliarder pund (957 milliarder kroner) og 950.000 tabte arbejdspladser inden 2020 ifølge en rapport fra Det Britiske Industriforbund (CBI).

CBI konkluderer, at et britisk farvel til det europæiske samarbejde vil sende chokbølger igennem økonomien, selv hvis Storbritannien skulle indgå handelsaftaler med de andre europæiske lande.

Brexit

Storbritannien har ved et historisk valg den 23. juni 2016 stemt for at forlade EU. Følg det politiske efterspil her.

Gå til tema

- Analysen viser meget tydeligt, hvorfor det vil blive et stort tilbageslag for levestandarden, job og vækst, siger CBI-direktør Carolyn Fairbairn i en pressemeddelelse.

- Besparelserne ved reduceret betaling til EU's budget og regulering bliver i høj grad opvejet af de negative konsekvenser for handel og investeringer. Selv i det mest positive scenarie vil dette (et britisk EU-exit, red.) føre til alvorlige chokbølger i Storbritanniens økonomi, siger hun videre.

Industriforbundet har tidligere gjort det klart, at det frem mod sommerens folkeafstemning vil kæmpe for, at Storbritannien bliver i EU.

CBI, der primært repræsenterer større britiske virksomheder, har i analysen fået konsulenter til at gennemgå de økonomiske konsekvenser af et såkaldt Brexit.

Selv hvis det skulle lykkes briterne hurtigt at forhandle sig frem til en frihandelsaftale med EU, vil væksten frem mod 2020 blive reduceret med op til tre procent, lyder det.

/ritzau/Reuters