Tema Brexit

Dansk erhvervsliv: Brexit kan få konsekvenser for dansk økonomi

Hvis Storbritannien siger farvel til EU, kan danske virksomheder ifølge økonom sige farvel til eksport.

Dansk erhversliv mener, at det kan få store konsekvenser for dansk økonomi og beskæftigelse, hvis briterne melder sig ud af EU (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Den kommende folkeafstemning om Storbritannien medlemskab af EU giver dele af dansk erhvervsliv kuldegysninger.

For udsigten til et muligt såkaldt brexit - et britisk farvel til EU - vil skabe usikkerhed om fremtiden, vurderer Dansk Industri (DI).

- Skulle det ende med brexit, vil det både skabe stor økonomisk og politisk usikkerhed for det europæiske samarbejde, Storbritannien og de danske virksomheder, der opererer inden for EU’s indre marked, skriver underdirektør i DI Anders Ladefoged.

Brexit

Storbritannien har ved et historisk valg den 23. juni 2016 stemt for at forlade EU. Følg det politiske efterspil her.

Gå til tema

Han forklarer, at når der er usikkerhed om økonomien, vil virksomheder og andre investorer holde på pengene i stedet for at sætte gang i nye projekter.

- EU-traktaten siger, at man har en forhandlingsperiode på to år, hvor man skal forhandle det fremtidige samarbejde. I den periode ved virksomhederne ikke, hvad aftalerne ender ud i. Derfor vil de være forsigtige med at investere, siger han.

Det betyder, at der er mindre økonomisk aktivitet i Storbritannien, og det kommer nogle danske virksomheder til at mærke.

- Storbritannien er et af de vigtigste eksportmarkeder. På den måde kan det gå ud over udsigterne for dansk økonomi og dermed også den danske beskæftigelse, siger Mikael Olai Milhøj.

Hvis Storbritannien melder sig ud af EU, vil det være unionens næststørste økonomi, der siger farvel.

/ritzau/